تاریخ آخرین بروزرسانی: ۲۳ فروردین ۱۴۰۰
شرایط عمومی:
شرط شرکت داوطلبان درآزمون های بازارسرمایه، داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی یابالاترازدانشگاه هایاموسسات آموزشی داخلی موردتاییدوزارت علوم، تحقیقات وفن آوری یامعادل آن هایامدرک تحصیلی ازدانشگاه هاوموسسات آموزشی خارجی که توسط وزارت علوم، تحقیقات وفن آوری معادل کارشناسی یابالاترارزش گذاری شده باشد، درتمامی رشته های تحصیلی.
بدیهی است درصورت عدم داشتن شرایط عمومی وهمچنین عدم رعایت پیش نیازهرآزمون وشرکت درآزمون های مربوطه وقبولی درآن، قبولی مذکورکان لم یکن تلقی می شود.
جهت اطلاع، پیش نیازهای هرآزمون درتوضیحات مندرج درجدول مربوطه به طورکامل آورده شده است.
تذکر:
افرادی که قصد شرکت در آزمون های بازار سرمایه را دارند، بایستی قبل از شرکت در آزمون حتما فارغ التحصیل شده باشند، بدیهی است در صورتی که مغایرتی در این مورد مشاهده شود، آزمون فرد ابطال خواهد شد
شرایط اختصاصی هر آزمون
اصول بازارسرمایه
این آزمون دارای پیش نیازنمی باشد. کسانی که قبلادارای هریک ازدوگواهی نامه اصول مقدماتی بورس اوراق بهادار یااصول مقدماتی بورس کالا هستند، نیازی به شرکت دراین آزمون ندارند وگواهی نامه اصول بازارسرمایه به آنان تعلق خواهدگرفت.
دارندگان مدارک حرفه ای CFA در سطح یک، دو و سه در صورت تمایل می توانند در آزمونهایی که مختص دارندگان این مدارک است شرکت نمایند. این افراد بایستی به سؤالات دو درس اصول بازار اسلامی و اخلاق حرفه ای و مقررات اصول بازار سرمایه پاسخ داده و حداقل ۵۰ درصد نمره هر درس را کسب نمایند. لازم به ذکر است پذیرفته شدگان بایستی در دورۀ آموزشی مقررات بازار سرمایه شرکت نمایند.
کارشناسی عرضه وپذیرش
پیش نیاز شرکت در این آزمون، داشتن گواهی نامه اصول بازار سرمایه است
مدیریت نهادهای بازارسرمایه
پیش نیاز شرکت در این آزمون، داشتن گواهی نامه اصول بازار سرمایه است،
تحلیل گری بازارسرمایه
پیش نیاز شرکت در این آزمون، داشتن گواهی نامه اصول بازار سرمایه است. فقط افرادی می توانند در این آزمون شرکت کنند، که قبلا یکی از گواهی نامه های اصول بازار سرمایه، اصول مقدماتی بورس اوراق بهادار و یا اصول مقدماتی بورس کالا را داشته باشند.
دارندگان مدارک حرفه ای CFA در دو سطح دو و سه می توانند در آزمون های ویژه این مدارک شرکت نموده و بایستی به سؤالات درس مقررات تحلیل گری بازار سرمایه پاسخ داده و حداقل ۵۰ درصد نمره این درس را کسب نمایند.(لازم به ذکر است برای این افراد نیز داشتن گواهی نامه اصول بازار سرمایه به عنوان پیش نیاز الزامی است.)
مدیریت سبداوراق بهادار
پیش نیاز شرکت در این آزمون، داشتن گواهی نامه تحلیل گری بازار سرمایه است.
ارزشیابی اوراق بهادار
پیش نیاز شرکت دراین آزمون، داشتن گواهی نامه تحلیل گری بازار سرمایه است.
معامله گری بازارسرمایه
مطابق مصوبه جلسه شماره ۳۳۱ مورخ ۳۰/۰۱/۱۳۹۳ هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، “افرادی که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در رشته های مرتبط از قبیل گرایش های مالی رشته مدیریت، حقوق مالی، مهندسی مالی، حسابداری، مدیریت بازرگانی، کارشناسی بورس، اقتصاد، مهندسی صنایع، (با گرایش مالی)، مدیریت صنعتی و ریاضیات مالی بوده و معدل آنها بالاتر از ۱۵ باشد، در صورت شرکت در آزمون معامله گری بازار سرمایه و کسب حد نصاب ۴۰ و در خصوص سایر رشته ها، در صورت موفقیت در آزمون معامله گری بازار سرمایه و کسب حد نصاب ۴۰ با پیش نیاز گواهی نامه اصول بازار سرمایه و شرکت در دوره های آموزشی مربوطه، می توانند به عنوان معامله گر شروع به فعالیت نمایند.”
نکته بسیار مهم:
با تصویب کمیته گواهی نامه های حرفه ای بازار سرمایه، حد نصاب قبولی در آزمون معامله گری بازار سرمایه، از ابتدای مهر ماه سال ۱۳۹۷ از ۴۰ به ۵۰ تغییر خواهد یافت.
برای افرادی که مشمول این مصوبه نمی شوند آزمون اصول بازار سرمایه به عنوان پیش نیاز خواهد بود. تأکید می گردد اگر فردی بخواهد در آزمون های دیگر شرکت نماید (حتی با داشتن شرایط ذکر شده) بایستی حتما در آزمون اصول بازار سرمایه به عنوان پیش نیاز تمامی آزمون ها شرکت و گواهی نامه مذکور را دریافت کند..
منظور از دوره های آموزشی ویژه آزمون معامله گری بازار سرمایه، دوره هایی عمومی و اختصاصی است که در حال حاضر در کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار برگزار می شود. لازم به ذکر است مجری برگزارکننده دوره های آموزشی ویژۀ معامله گری بازار سرمایه پس از برگزاری دوره و تأیید اسامی توسط سازمان بورس و اوراق بهادار نسبت به صدور گواهی نامه اقدام خواهد نمود.
توجه: تمامی پذیرفته شدگان آزمون معامله گری بازار سرمایه ملزم به شرکت در دوره های آموزشی هستند.
مصادیق تقلب و تخلف در آزمون:
- شرکت فرد دیگری به جز داوطلب اصلی در آزمون
- همراه داشتن کتاب، جزوه، یادداشت و یا هر مورد دیگری که به آزمون مرتبط باشد.
- آوردن تلفن همراه، تبلت، لپ تاب، بلوتوث و هرگونه وسیله ارتباطی و الکترونیکی (حتی به صورت خاموش) در جلسۀ آزمون
- یادداشت برداری، گرفتن عکس یا اسکن سؤالات آزمون
- خارج نمودن سؤالات آزمون به هر نحو
- همراه نداشتن کارت شناسایی معتبر (براساس آنچه که بر روی کارت ورود به جلسۀ آزمون قید شده است) و در نتیجه احراز نشدن هویت داوطلب
- استفاده از تلفن همراه به عنوان ماشین حساب
- صحبت نمودن با داوطلبان دیگر در زمان برگزاری آزمون
لازم به ذکر است برابر دستورالعمل اعطای گواهی نامه های حرفه ای بازار سرمایه، متولی رسیدگی به تخلفات انجام شده در آزمون، کمیتۀ گواهی نامه های حرفه ای بازار سرمایه می باشد. اگر داوطلبی مرتکب یکی از اعمال فوق شود، علاوه بر ابطال آن آزمون، پرونده وی به کمیتۀ مذکور ارجاع شده و برابر رأی صادره اقدام خواهد شد.
تذکر بسیار مهم:
در صورتی که در هر زمان مشخص شود داوطلبی یکی از شرایط عمومی و اختصاصی از جمله مدرک تحصیلی و معدل لازم برای یک آزمون را نداشته و اطلاعات نادرست ارایه داده است و یا پیش نیاز آزمون را رعایت نکرده باشد، سازمان این حق را برای خود محفوظ می دارد که ضمن ارجاع پرونده خاطی به مراجع ذی صلاح، نسبت به ابطال گواهی نامه نامبرده نیز اقدام نماید.