تاریخ آخرین بروزرسانی: ۳ دی ۱۴۰۰
مهدی امجدی عضو اتاق بازرگانی ایران و روسیه در یک نشست با حضور مسئولان دولتی و بخش خصوصی داخل و خارج کشور در خصوص راه اندازی یک کریدور ترانزیتی جدید شمال به جنوب کشور، گفت: با وجود ظرفیت ژئو پلتیک و ژئو استراتژیک کشور نتوانسته ایم از موقعیتهای موجود استفاده مناسب کنیم اما کشورهای رقیب جای خالی ایران را در حوزه حمل و نقل و ترانزیت پر کردهاند.
امجدی ادامه داد، حدود ۱۸سال است که بحث پیاده سازی کریدورهای ترانزیتی جدید مطرح میشود اما تا به حال محقق نشده است. با مشکلات اخیر در حوزه کانال سوئز و همچنین مشکلات امنیتی جاده ای در دو کشور افغانستان و پاکستان این ظرفیت وجود دارد که سه تا پنج درصد کالاهای عبوری از کانال سوئز از طریق کریدور جدید شمال جنوب ترانزیت شود. همچنین با پایان یافتن کرونا و افزایش تقاضا و از سوی دیگر کمبود کانتینر بازرگانان کشورهای مختلف با افزایش شدید هزینه حمل و نقل در کریدورهای موجود رو به رو شده اند.
به گفته امجدی بر این اساس راه اندازی کریدورهای جدید با محوریت کشورمان میتواند به هاب ترانزیت شدن ایران در منطقه، کمک قابل توجهی کند.
گفتنی است، بندر انزلی تنها منطقه آزاد شمال کشور است و همین ظرفیت میتواند به اینکه بخشی از ظرفیت ترانزیتی امارات متحده به این منطقه منتقل شود کمک قابل توجهی کند.
عضو اتاق بازرگانی ایران و سوئد گفت: منافع اقتصادی مشترک ایران، روسیه و هند و همچنین ۱۷کشور دیگر در مسیر کریدور نوستراک میتواند آثار سیاسی قابل توجهی برای ما داشته باشد. از سوی دیگر با پیاده سازی کامل این کریدور، بحشی از مشکلات مربوط به اشتغال کشور نیز مرتفع خواهد شد.
از سوی دیگر، جلالی فر عضو هییت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه با اشاره به مشکلات اخیر درباره ممنوعیت صادرات محصولات کشاورزی ایران به روسیه، گفت: این چالشها ناشی از عدم توجه به بحث زنجیره تامین است. برای رفع این مشکلات بایستی یکمجموعه اقدامات اصلاحی انجامشود. بر این اساس به زودی یک خط ریلی منظم از مسکو به آستارا راه اندازی خواهد شد، از این مسیر محصولات کشاورزی و غذایی به راحتی حمل خواهد شد. همچنین یکپایانه سرپوشیده ریلی نیز در آستانه افتتاح است. اقداماتی از این دست میتواند تا حدی مشکلات موجود در حوزه تجارت خارجی دو کشور ایران و روسیه را مرتفع کند.
جلالی فر ادامه داد، در سفر پیش رو مقامات کشورمان به روسیه لای روبی رود ولگا از طرف ایت الله رییسی رییس جمهور کشورمان به آقای پوتین ، پینشهاد خواهد شد. باید از صد در صد ظرفیت حمل و نقل دریایی استفاده شود که با پیاده سازی این پیشنهاد به این مضوع نیز کمک خواهد شد. اماده سازی سه سردخانه با سرمایه گذاری بخش خصوصی در سه نقطه مرزی روسیه با ظرفیت بیش از ۲۰۰۰تن نیز از اقداماتی دیگری است که میتواند به رفع ابهامات اخیر حوزه تجاری دو کشور کمک کند.
وی افزود، تکمیل پروژه خط ریلی رشت آستارا و بندر کاسپین دیگر اقدامی است که میتواند بنادر جنوبی را به بنادر شمالی دریای خزر متصل کند.
این فعال اقتصادی گفت: در طول نه ماهه ابتدای سال فقط در ده گروه کالایی وارداتی، کشور روسیه حدود هشتاد میلیارد دلار از سایر نقاط جهان واردات داشته درحالی که صادرات ایران به این کشور ششصد میلیون دلار بوده است. اما ظرفیت واقعی صادرات کشورمان در سه فصل ابتدایی سال چهار میلیارد دلار است.
در ادامه این نشست، الکساندر شاروف گفت: ارسال کانیتنری کالا از چین به ایران و روسیه، با وجود مشکلات مختلف حوزه ترانزیت، پروژه سودمندی است. به عنوان مثال کانتینرهای رسوبی در مرز چین و قزاقستان در شش باند در صف انتظار میمانند. بررسیها نشان میدهد در صورت عدم ایحاد مسیرهای جایگزین، این روند حداقل تا دو سال آینده نیز تغییر نخواهد کرد.
این فعال اقتصادی روس افزود، مسیر و کریدور جایگزین کشورهای بالتیک در شمال اروپا میتواند یک راه حل مناسب برای رفع مشکلات هزاران کانتینر معطل باشد.
از نظر اقتصادی بهترین مسیر جایگزین از بندرعباس به منطقه آزاد انزلی و در نهای کشور روسیه است تا این چالش تجاری منطقه ای مرتفع شود. توجه کنید که طی شدن این مسیر ترکیبی تنها یک هفته زمان میبرد.
وی با شاره به برخی مشکلات خوره ترانزیت در ایران افزود، تشریفات گمرکی ترانزیت کالا حدود سه روز زمان میبرد. به عنوان یک پیشنهاد میتوان گفت، پلتفرمهای جهانی به نام فیتینگ کهمنجر به کاهش قابل توجه زمان تشریفات گمرکی و… میشود در ایران وجود ندارد. همچنین باید به این نکته نیز توجه کرد که این پلتفورمها از سه تا پنج هزار یورو در اروپا قیمت دارد.
در پایان این نشست، ضمن طرح مشکلات موجود در مسیر تکمیل این کریدور ترانزیتی، یک کمیته پیگیری درخصوص مصوبات نهایی تشکیل شد. بر این اساس، آقای افقی، معاون بندری منطقه آزاد انزلی متعهد شد زیرساختهای بندر انزلی از نظر راههای دسترسی و همچنین آماده سازی سینی دوار (مخصوص جا به جایی ریل قطار) در کوتاه ترین زمان فراهم شود. از سوی دیگر تفتی مدیر عامل کشتی رانی خزر نیز تعهد داد، تمام مشکلات زیرساختی بندر سالیانکا در آستاراخان مرتفع شود. همچنین دو کشتی باری در مسیر جدید انزلی آستارا خان روسیه مستقر شود./تسنیم