اخبار

درس ۱۹

تاریخ آخرین بروزرسانی: ۵ مهر ۱۳۹۹

نحوه استفاده از سامانه معاملات آنلاین، برای خرید و فروش سهام

 

در قسمت گذشته، روش معاملات برخط (آنلاین) سهام و مزیتهای متعدد این روش را در مقایسه با سه روش دیگر، یعنی روش مراجعه حضوری به کارگزار، ارائه سفارش به صورت تلفنی و ارائه سفارش به صورت اینترنتی، تشریح کردیم. ممکن است این سوال برای شما ایجاد شده باشد که نحوه خرید و فروش برخط (آنلاین) سهام چگونه است و چطور میشود به این سامانه دسترسی پیدا کرد؟ پاسخ این سوال را در ادامه برنامه، خواهید دید.

اگر به خاطر داشته باشید، در روش ارائه سفارش به صورت تلفنی توضیح دادیم که متقاضی استفاده از این روش، باید به شرکتهای کارگزاری مراجعه کرده و قراردادی را درخصوص استفاده از این خدمات، با کارگزاری منعقد کند، در روش معاملات برخط (آنلاین) سهام هم همینطور است؛ یعنی اگرچه در روش معاملات برخط (آنلاین)، سرمایه گذار خود مستقیما اقدام به خرید و فروش سهام میکند و کارگزار در این امر، دخالتی ندارد، اما به دلیل آنکه فرایند تسویه معاملات و نقل و انتقال مالکیت سهام بین خریدار و فروشنده، ازطریق کارگزاران به عنوان واسطه میان بورس و سرمایه گذاران انجام میشود، دسترسی به سامانه معاملات نیز ازطریق شرکتهای کارگزاری، برای متقاضیان ایجاد میشود.

بنابراین، در نخستین گام برای دسترسی به سامانه معاملات برخط سهام، متقاضی باید به یکی از شرکتهای کارگزاری بورس در سراسر کشور مراجعه و درخواست خود برای دسترسی به سامانه معاملات برخط را به شرکت مذکور کند.

یکی از پیش شرط های اساسی که سازمان بورس برای استفاده سرمایه گذار از سامانه معاملات برخط (آنلاین) تعیین کرده است، آشنایی کافی سرمایه گذار با اصول خرید و فروش اوراق بهادار در بورس، قوانین و مقررات اساسی مرتبط با سرمایه گذاری در بورس و نحوه استفاده از سامانه معامله برخط است؛ زیرا همان طور که گفته شد، در سامانه معاملات برخط، سرمایه گذار خود مستقیما و بدون واسطه کارگزار، نسبت به خرید و فروش اوراق بهادار در بورس اقدام میکند، بنابراین، لازم است آشنایی کافی با اصول و مقررات مرتبط با سرمایه گذاری در بورس را داشته باشد.

به همین علت، شرکت کارگزاری موظف است قبل از امضای قرارداد مربوط به فعالسازی سامانه معاملات برخط برای مشتری، از توانایی وی نسبت به اصول سرمایهگذاری در بورس و مقررات مربوطه، اطمینان حاصل نماید. اغلب شرکتهای کارگزاری بدین منظور، از متقاضیان استفاده از سامانه معاملات برخط (آنلاین)، به صورت حضوری یا الکترونیک، آزمون میگیرند تا میزان آشنایی متقاضی با بازار سرمایه را ارزیابی کنند. درصورت احراز توانمندی مشتری برای سرمایه گذاری در بورس، قراردادی بین کارگزار و مشتری منعقد گردیده و براساس این قرارداد، دسترسی مشتری به سامانه معاملات برخط سهام، توسط کارگزار فراهم میشود.

شرکت کارگزاری حداکثر ظرف مدت یک هفته پس از امضای قرارداد، نام کاربری و رمز عبور مشتری برای استفاده از سامانه معاملات برخط (آنلاین) را صادر نموده و به صورت محرمانه، به وی تحویل میدهد. پس از دریافت نام کاربری و رمز عبور، مشتری میتواند به سامانه معاملات برخط کارگزاری مربوط مراجعه و خود، به صورت مستقیم نسبت به خرید و فروش سهام اقدام نماید.

توجه به این نکته ضروری است که برای استفاده از سامانه معاملات برخط (آنلاین)، مشتری باید در بانکی که کارگزار به وی اعلام میکند، حساب داشته باشد. طبیعتا به محض اینکه مشتری، سفارش خرید سهام را ازطریق سامانه معاملات برخط، وارد سامانه معاملات میکند، مبلغ موردنیاز برای خرید سهام به علاوه کارمزد مربوطه، در حساب بانکی وی بلوکه شده و پس از انجام خرید، مبلغ مذکور به صورت خودکار از حساب بانکی مشتری کسر میگردد.

در مورد فروش سهام نیز پس از آنکه فروش سهام انجام شد، مبلغ حاصل از فروش پس از کسر کارمزد و مالیات فروش، به حساب مشتری واریز میشود. بنابراین، همانطور که مشاهده کردید، با استفاده از سامانه معاملات برخط (آنلاین) سهام، مشتری به هیچ وجه نیاز به مراجعه به کارگزار و یا انجام معامله ازطریق کارگزار نداشته و مستقیما، میتواند در بورس، سهام خرید و فروش کند.

نکته قابل توجه اینکه در حال حاضر، سامانه معاملات برخط (آنلاین) فقط برای خرید و فروش سهام و اوراق حق تقدم سهام فعال شده است، اما در آینده نزدیک، خرید و فروش سایر ابزارهای مالی مثل اوراق مشارکت، اوراق اجاره و… نیز ازطریق این سامانه، امکان پذیر خواهد شد.

خوشبختانه اغلب کارگزاریهای بورس در سراسر کشور، امروز خدمات استفاده از معاملات برخط (آنلاین) را به مشتریان خود ارائه میدهند و همانطور که در برنامه قبل هم گفته شد، به علت مزایای بسیار زیاد خرید و فروش برخط (آنلاین) سهام، ازجمله سرعت عمل در تصمیمگیری، عدم محدودیت زمانی و مکانی برای سرمایه گذاری، نقل و انتقال الکترونیک وجوه، کاهش اختلافات بین سرمایه گذار و کارگزار و امنیت بالای سامانه معاملات برخط، این سامانه با استقبال بسیار زیاد سرمایه گذاران مواجه شده است.

دانلود اپلیکیشن کانون سهامداران

امجدی

شرکت فارس تجارت امجد

آدرس: تهران، خیابان میرزای شیرازی، نبش خیابان چهارم، پلاک 68، واحد 3
کد پستی: 1597856113 تلفن: 02188912269

نماد اعتماد الکترونیکی

مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با اعطای نماد اعتماد الکترونیکی هویت صاحب و محل فعالیت کسب وکارهای اینترنتی را احراز می‌نماید.

ساماندهی محتوای فضای مجازی

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اعطای نماد اعتماد الکترونیکی هویت صاحب و محل فعالیت کسب وکارهای اینترنتی را احراز می‌نماید.