تاریخ آخرین بروزرسانی: ۲۳ فروردین ۱۴۰۰
نمونه اساس نامه و امیدنامه صندوق سرمایه گذاری
[در اوراق بهادار با درآمد ثابت و باحداقل سود تضمین شده]
(مصوب ۷شهریور ۱۳۸۶ هییت مدیره سازمان)
{ نمونه } امیدنامه صندوق سرمایه گذاری[در اوراق بهادار با درآمد ثابت و باحداقل سود تضمین شده]
{با تفکیک ضامن نقدشوندگی و ضامن جبران خسارت یا سود}
۱. نمونه امیدنامه صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت تضمین شده
{عبارت های بین دو قلاب ] [، به پیشنهاد معاونت نظارت بر نهادهای مالی و تایید ریاست سازمان قابل تغییر است. عبارات بین دو ابرو{ }، جزو متن امیدنامه نبوده و به عنوان توضیح محسوب می شوند}
۱- مقدمه
صندوق سرمایه گذاری ………………… (در اوراق بهادار با درآمد ثابت و با حداقل سود تضمین شده) به شماره ………………….. نزد سازمان بورس و اوراق بهادار به ثبت رسیده است و تحت نظارت آن می باشد. اساسنامه و امیدنامه این صندوق [در تاریخ ………………. ] به تصویب مجمع صندوق رسیده و [در تاریخ ………………….. ] نزد سازمان بورس و اوراق بهادار ثبت شده است. نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار بر صندوق به منظور حصول اطمینان از رعایت مقررات قانونی و مصوبات سازمان بورس و اوراق بهادار و شفافیت اطلاعاتی بوده و به منزله تایید مزایا، تضمین سودآوری، کامل و صحیح بودن اطلاعات مندرج در امیدنامه یا توصیه و سفارش سازمان بورس و اوراق بهادار به سرمایه گذاری در صندوق نمی باشد.
این امیدنامه بخش جدایی ناپذیر اساسنامه صندوق محسوب شده و کلیه واژه ها و اصطلاحاتی که در ماده ۱ اساسنامه این صندوق تعریف شده است در این امیدنامه نیز به همان معانی به کار می رود. سرمایه گذار برای تصمیم گیری در مورد سرمایه گذاری در این صندوق باید علاوه بر مفاد امیدنامه و اساسنامه صندوق، گزارش های دوره ای آن را نیز مطالعه نماید. بعضی از مطالب مهم اساسنامه در امیدنامه تکرار شده است و در صورت برداشت های متفاوت از آن دو، همواره مفاد اساسنامه حاکم خواهد بود.
هدف از تشکیل صندوق، جمع آوری وجوه از سرمایه گذاران و سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت است که خصوصیات اصلی آن در اساسنامه صندوق و جزییات آن در این امیدنامه (بندهای ۲.۲ و ۳.۲) ذکر شده است.
واحدهای سرمایه گذاری صندوق به دو نوع عادی و ممتاز تقسیم می شود که تفاوت آنها در اساسنامه و خلاصه ای از آن در بخش ۶ این امیدنامه آمده است. علاقه مندان به سرمایه گذاری در این صندوق، واحدهای سرمایه گذاری عادی صندوق را خریداری می نمایند. نحوه خرید واحدهای سرمایه گذاری در رویه پذیره نویسی، صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری که در تارنمای صندوق منتشر شده است، توضیح داده شده است.
ضامن جبران خسارت یا سود صندوق بازدهی هر واحد سرمایه گذاری [عادی] در این صندوق را به میزان نرخ تضمین شده مندرج در بند ۱.۴ این امیدنامه تضمین کرده است. با وجود این ضمانت، سرمایه گذاری در این صندوق، بدون ریسک نیست. انواع ریسک های فراروی سرمایه گذاری در این صندوق در بخش ۵ این امیدنامه توضیح داده شده اند.
۲. اهداف و استراتژی های صندوق
۱.۲. هدف از تشکیل صندوق، جمع آوری سرمایه از سرمایه گذاران و تشکیل سبدی از دارایی ها و مدیریت این سبد است. با توجه به پذیرش ریسک مورد قبول، تلاش می شود، بیشترین بازدهی ممکن نصیب سرمایه گذاران گردد. انباشته شدن سرمایه در صندوق، مزیت های متعددی نسبت به سرمایه گذاری انفرادی سرمایه گذاران دارد: اولاً هزینه به کارگیری نیروهای متخصص، گردآوری و تحلیل اطلاعات و گزینش سبد بهینه اوراق بهادار بین همه سرمایه گذاران تقسیم می شود و سرانه هزینه هر سرمایه گذ ار کاهش می یابد. ثانیاً، صندوق از جانب سرمایه گذاران، کلیه حقوق اجرایی مربوط به صندوق از قبیل دریافت سود سهام و کوپن اوراق بهادار را انجام می دهد و در نتیجه سرانه هزینه هر سرمایه گذ ار برای انجام سرمایه گذاری کاهش می یابد. ثالثا،ً امکان سرمایه گذاری مناسب و متنوع تر دارایی ها فراهم شده و در نتیجه ریسک سرمایه گذ اری کاهش می یابد.
۲.۲. صندوق فقط می تواند در دارایی های ریالی داخل کشور سرمایه گذاری کند و سرمایه گذاری خارجی (ارزی) به هر نوع و شکل غیرمجاز می باشد. صندوق در دارایی هایی به شرح زیر سرمایه گذاری می کند:
۱.۲.۲. اوراق مشارکت، اوراق اجاره و اوراق بهادار رهنی و سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت. این اوراق بهادار باید تمامی شرایط زیر را داشته باشند:
الف- مجوز انتشار آنها از سوی دولت، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران یا سازمان بورس و اوراق بهادار صادر شده باشد؛
ب- سود حداقلی برای آنها مشخص شده و پرداخت اصل سرمایه گذاری و سود آنها تضمین شده یا برای پرداخت اصل و سود سرمایه گذاری وثایق کافی وجود داشته باشد؛
ج- به تشخیص مدیر، یکی از مؤسسات معتبر بازخرید آنها را قبل از سررسید تعهد کرده باشد یا امکان تبدیل کردن آنها به نقد در بازار ثانویه مطمین وجود داشته باشد.
۱.۲.۲. گواهی های سپرده منتشره توسط بانک ها یا مؤسسات مالی اعتباری دارای مجوز از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.
۱.۲.۲. هر نوع سپرده گذاری نزد بانک ها و مؤسسات مالی اعتباری دارای مجوز از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.
۱.۲.۲. سهام پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران یا بازار اول فرابورس ایران؛
۵.۲.۲. حق تقدم خرید سهام پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران یا بازار اول فرابورس ایران.
۳.۲. این صندوق از نوع صندوق سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت است و اکثر وجوه خود را صرف خرید اوراق بهادار موضوع بندهای ۱.۲.۲ و ۲.۲.۲ یا سپرده گذاری موضوع بند ۳.۲.۲ می کند. در طول عمر صندوق حدنصاب های زیر بر اساس ارزش روز دارایی های صندوق رعایت می شود:
* به ازای هر سه درصد از کل دارایی های صندوق که در انواع اوراق صکوک شرکت ها از جمله اوراق مشارک، اوراق اجاره، اوراق بهادار رهنی و سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایه گذاری شود، مشروط به این که مجوز انتشار آن ها توسط سازمان بورس و اوراق بهادار صادر شده باشد، یک درصد از حداقل نصاب مذکور در این بند کاهش می یابد.
۳. پرداخت های دوره ای به سرمایه گذاران
۱.۳. مقطع زمانی تقسیم سود حاصله در صندوق، ………… است. اولین دوره تقسیم سود از شروع فعالیت صندوق آغاز و تا تاریخ اولین مقطع تقسیم سود ادامه می یابد. هر دوره بعدی تقسیم سود از اولین روز پس از پایان دوره قبلی تقسیم سود آغاز و تا مقطع تقسیم سود ادامه می یابد.
۲.۳. سود قابل تقسیم در پایان هر دوره تقسیم سود، به شرح زیر است. (سقف سود قابل تقسیم در پایان هر دوره، تفاوت بین ارزش روز واحدهای سرمایه گذاری در پایان همان دوره از ارزش مبنای آن ها خواهد بود):
[الف. سالانه …… درصد {حداکثر ۲۴ درصد} به صورت روزشمار از ارزش مبنای واحدهای سرمایه گذاری در پایان دوره تقسیم سود، به علاوه ب. سودهای سهام تحت تملک صندوق که طی دوره تقسیم سود، نقداً دریافت شده اند.]
۱.۳. پس از هر…..دوره تقسیم سود{به جای نقطه چین تعداد دوره تقسیم سود درج گردد؛ به طوری که جمع تعداد دوره های تقسیم سود حداقل معادل یک سال شمسی شود.}، محاسبات مذکور در بندهای (الف) و (ب) به شرح زیر انجام شده و حاصل هرکدام که کمتر باشد، به عنوان سود، بین سرمایه گذاران قابل تقسیم است. تقسیم این سود علاوه بر سودهای موضوع بند ۲.۳ بوده و تصمیم گیری راجع به تقسیم یا عدم تقسیم آن از اختیارات مدیر صندوق است:
الف) حاصل تفریق ارزش مبنای واحدهای سرمایه گذاری در پایان آخرین دوره از دوره های تقسیم سود مذکور، از ارزش روز آن ها پس از کسر سودهای قابل تقسیم موضوع بند ۲.۳؛
ب) حاصل تفریق ارزش مبنا از متوسط خالص ارزش روزانه هر واحد سرمایه گذاری در سه ماهه منتهی به تاریخ پایان آخرین دوره تقسیم سود، ضرب در تعداد واحدهای سرمایه گذاری در پایان آخرین دوره از دوره های تقسیم سود.
۴.۳. سودهای قابل تقسیم به شرح بندهای ۲.۳ و ۳.۳، به سرمایه گذارانی تعلق میگیرد که در پایان مقطع تقسیم سود مربوطه، مالک واحدهای سرمایه گذاری صندوق محسوب شوند و سهم هر سرمایه گذار نیز برابر نسبت تعداد واحدهای سرمایهگذاری متعلق به وی در پایان مقطع مورد نظر برای تقسیم سود، از کل واحدهای سرمایه گذاری منتشره در پایان آن مقطع، می باشد.
۵.۳. هر سرمایه گذار می تواند طی فرم مشخصی قبل از پایان هر مقطع تقسیم سود، درخواست نماید تا از محل مطالبات ناشی از سود قابل تقسیم به وی، واحدهای سرمایه گذاری جدید طبق اساسنامه به نام وی صادر گردد. تغییر نظر وی در این زمینه به طوری که بخواهد بخش بیشتری از این مطالبات را به صورت نقد دریافت کند، ۳۰ روز پس از تاریخی قابل اجرا خواهد بود که این تغییر نظر خود را طی فرم مذکور به مدیر ثبت اعلام نموده باشد. مدیر ثبت باید ظرف همان روز یک نسخه از فرم های دریافت شده مذکور را جهت اجرا به مدیر تسلیم کند. درصورتی که مدیر بخواهد تغییر نظرسرمایه گذار را به شرح فوق، قبل از گذشت ۳۰ روز اجرا کند، مانعی در این زمینه وجود ندارد، لکن در صورت عدم اجرا قبل از ۳۰ روز، جریمه مذکور در بند ۶.۳ به عهده مدیر نخواهد بود.
۶.۳. مدیر باید به گونه ای برنامه ریزی کند تا سود قابل تقسیم به شرح بند ۲.۳ فوق، برای آن بخش از سرمایه گذاران که طبق بند ۵.۳ درخواست اختصاص سود به صدور واحدهای سرمایه گذاری را ارایه نداده اند، حداکثر هفت روز کاری پس از هر مقطع تقسیم سود، پرداخت شود؛ در غیر این صورت، مدیر باید به ازای هر روز تاخیر در پرداخت سود، معادل چهار در ده هزار از سود قابل پرداخت را به سرمایه گذار ذینفع بپردازد. در صورتی که مدیر قبلاً اعلان نموده باشد که قصد تقسیم سودهای محاسبه شده طبق بند ۳.۳ را دارد؛ آن گاه، مفاد این بند در مورد سودهای قابل تقسیم مذکور نیز مجری خواهد بود.
۴. ضمانت جبران خسارت یا سود
۱.۴. ضامن جبران خسارت یا سود صندوق، تضمین نموده که بازدهی سالانه ناشی از سرمایه گذاری در واحدهای سرمایه گذاری[عادی] صندوق در[الف. پایان هر مقطع تقسیم سود، ب. در هنگام ابطال تمام یا بخشی از واحدهای سرمایه گذاری خود یا ج. در هنگام تصفیه صندوق در فرآیند انحلال] حداقل معادل درصدهای سالانه مذکور در بند ۲.۴ گردد. فرمول مورد عمل برای تعیین اینکه بازدهی دارنده هر واحد سرمایه گذاری در هریک از مقاطع یادشده، حداقل معادل بازدهی تضمین شده موضوع بند ۲.۴می باشد یا خیر، در همان بند آمده است[ضامن جبران خسارت یا سود در قبال دارندگان واحدهای سرمایه گذاری ممتاز، تعهدی برای تامین حداقل بازدهی ندارد.]
[۲.۴. در صورتی که مبلغ قابل پرداخت که طبق فرمول زیر در هریک از مقاطع یادشده در بند۱.۴برای دارنده هر واحد سرمایه گذاری محاسبه می شود، عددی بزرگ تر از صفر شود، این بدان معناست که بازدهی دارنده واحد سرمایه گذاری عادی در پایان آن مقطع از بازدهی سالانه تضمین شده موضوع این بند کمتر بوده و لذا به منظور تامین حداقل بازدهی تضمین شده مذکور، ضامن جبران خسارت یا سود باید مبلغی معادل مبلغ قابل پرداخت را به صندوق بپردازد تا در وجه دارنده واحد سرمایه گذاری عادی صندوق پرداخت گردد. زمان بندی پرداخت مبلغ توسط ضامن جبران خسارت یا سود به صندوق و سپس پرداخت آن به سرمایه گذار، در اساسنامه صندوق قید شده است.
=مبلغ قابل پرداخت به سرمایه گذار بابت هر واحد سرمایه گذاری عادی | NAVt
|
که در آن :
Rg: نرخ بازدهی تضمین شده سالانه برای هر سرمایه گذار درصورتی که از تاریخ صدور تا مقاطع یادشده در بند ۱.۴
الف- ۳۰ روز تا ۸۹ روز گذشته باشد معادل ……. درصد سالانه است؛
ب- ۹۰ روز تا ۱۷۹ روز گذشته باشد معادل ……. درصد سالانه است؛
ج- ۱۸۰ روز تا ۲۶۹ روز گذشته باشد معادل ……. درصد سالانه است؛
د- ۲۷۰ روز تا ۳۶۴ روز گذشته باشد معادل ……. درصد سالانه است؛
هـ- بیش از ۳۶۴ روز گذشته باشد معادل ……. درصد سالانه است؛
B: درصورتی که قبلاً به سرمایه گذار سود پرداخت نشده باشد، برابر مبلغ سرمایه گذاری سرمایه گذار بابت هر واحد سرمایه گذاری است و در صورتی که قبلاً سود به سرمایه گذار پرداخت شده باشد، برابر است با خالص ارزش روز هر واحد سرمایه گذاری در پایان روز پس از آخرین مقطع تقسیم سود.
T: درصورتی که قبلاً به سرمایه گذار سود پرداخت نشده باشد، برابر تعداد روز از زمان سرمایه گذاری تا تاریخ پرداخت سود یا تاریخ ابطال است و در صورتی که قبلاً به سرمایه گذار سود پرداخت شده باشد برابر تعداد روز از مقطع قبلی تقسیم سود تا مقطع تقسیم سود یا تاریخ ابطال می باشد.
NAVt: برابراست با ارزش روز هر واحد سرمایه گذاری در مقطع تقسیم سود یا تاریخ ابطال حسب مورد.
[۳.۴. نرخ بازدهی تضمین شده موضوع بند ۲.۴ این امیدنامه تا پایان خردادماه هر سال قابل تغییر نیست. در صورتی که ضامن جبران خسارت یا سود مایل به تغییر این نرخ باشد باید بر اساس تشریفات مندرج در اساسنامه حداقل ۴۵ روز پیش از پایان [خردادماه] هر سال نرخ بازدهی تضمین شده موردنظر خود را به مدیر، متولی و سبا اعلام کند. مدیر موظف است پس از اطلاع از تمایل ضامن جبران خسارت یا سود برای تغییر نرخ بازدهی تضمین شده، مراتب را ظرف یک روز کاری در تارنمای صندوق منتشر کند. تغییر نرخ بازدهی تضمین شده پس از طی تشریفات مندرج در اساسنامه حداقل ۱۰ روز پیش از پایان [خردادماه] هر سال نهایی شده و از طریق تارنما به اطلاع عموم می رسد. در صورت عدم طی مراحل یادشده نرخ بازدهی تضمین شده پیشین تا پایان [خردادماه] سال آینده ملاک عمل خواهد بود.]
[۴.۴. ضمانت موضوع بند ۲.۴ صرفاً شامل سرمایه گذارانی می شود که از تاریخ سرمایه گذاری آن ها در صندوق حداقل …….. روز گذشته باشد و چنان چه سرمایهگذار قبل از گذشت مدت مذکور، تصمیم به خروج از صندوق بگیرد، صرفاً سهم وی از دارایی های صندوق به وی پرداخت می شود. در این صورت چنانچه عایدی سرمایه گذار کمتر از نرخ تضمین شده مندرج در بند ۲.۴ این امیدنامه شود، ضامن جبران خسارت یا سود تعهدی به جبران نقص بازدهی تا درصد یادشده نخواهد داشت. مدت سرمایه گذاری هر سرمایه گذار، با توجه به روش اولین صادره از اولین وارده در ابطال واحدهای سرمایه گذاری، محاسبه می شود .]
۵.ریسک سرمایه گذاری در صندوق
۱.۵. هر چند تمهیدات لازم به عمل آمده است تا سرمایه گذاری در صندوق سودآور باشد، ولی احتمال وقوع زیان در سرمایه گذاری های صندوق همواره وجود دارد. بنابراین سرمایه گذاران باید به ریسک های سرمایه گذاری در صندوق از جمله ریسک های یاد شده در این بخش از امیدنامه، توجه ویژه داشته باشند. دارندگان واحدهای سرمایه گذاری ممتاز و عادی با سرمایه گذاری در صندوق، تمام ریسکهای فرا روی صندوق را می پذیرند.
در سایر بندهای این بخش، برخی از ریسک های سرمایه گذاری در صندوق بر شمرده شده اند.
۲.۵. ریسک کاهش ارزش دارایی های صندوق: قیمت اوراق بهادار در بازار، تابع عوامل متعددی از جمله وضعیت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، صنعت موضوع فعالیت و وضعیت خاص ناشر و ضامن آن است. با توجه به آنکه ممکن است در مواقعی تمام یا بخشی از دارایی های صندوق در اوراق بهادار سرمایه گذاری شده باشند و از آنجا که قیمت این اوراق می تواند در بازار کاهش یابد، لذا صندوق از این بابت ممکن است متضرر شده و این ضرر به سرمایه گذاران منتقل شود.
۳.۵. ریسک نکول اوراق بهادار: اوراق بهادار شرکت ها بخش عمده دارایی های صندوق را تشکیل می دهد. گرچه صندوق در اوراق بهاداری سرمایه گذاری می کند که سود حداقل برای آن ها تعیین و پرداخت سود و اصل سرمایه گذاری آن توسط یک مؤسسه معتبر تضمین شده است، یا برای پرداخت اصل و سود سرمایه گذاری در آن ها، وثایق معتبر و کافی وجود دارد؛ ولی این احتمال وجود دارد که طرح سرمایه گذاری مرتبط با این اوراق، سودآوری کافی نداشته باشد یا ناشر و ضامن به تعهدات خود در پرداخت به موقع سود و اصل اوراق بهادار، عمل ننمایند یا ارزش وثایق به طرز قابل توجهی کاهش یابد به طوری که پوشش دهنده اصل سرمایهگذاری و سود متعلق به آن نباشند. وقوع این اتفاقات می تواند باعث تحمیل ضرر به صندوق و متعاقباً سرمایه گذاران شوند.
۴.۵. ریسک نوسان بازده بدون ریسک: در صورتی که نرخ بازده بدون ریسک (نظیر سود علی الحساب اوراق مشارکت دولتی) افزایش یابد، به احتمال زیاد قیمت اوراق مشارکت و سایر اوراق بهاداری که سود حداقل یا ثابتی برای آنها تعیین شده است، در بازار کاهش می یابد. اگر صندوق در این نوع اوراق بهادار سرمایه گذاری کرده باشد و بازخرید آن به قیمت معین توسط یک مؤسسه معتبر (نظیر بانک) تضمین نشده باشد، افزایش نرخ بازده بدون ریسک، ممکن است باعث تحمیل ضرر به صندوق و متعاقباً سرمایه گذاران گردد.
[۵.۵. ریسک نکول ضامن جبران خسارت یا سود: علی رغم اینکه تحت شرایط مندرج در این امیدنامه و اساسنامه صندوق، ضامن جبران خسارت یا سود، حداقل بازدهی را برای دارندگان واحدهای سرمایه گذاری عادی تضمین نموده است، با این حال ممکن است در اثر ورشکستگی ضامن جبران خسارت یا سود یا به هر دلیل دیگری، وی نتواند به تعهدات خود عمل کند یا از عمل به تعهدات خود سرباز زند، در این صورت ممکن است بازدهی دارندگان واحدهای سرمایه گذاری عادی کمتر از نرخ تضمین شده شود. ]
۶. انواع واحدهای سرمایه گذاری و حقوق دارندگان آن ها
۱.۶. در ازای سرمایه گذاری در صندوق، گواهی سرمایه گذاری صادر می شود. در گواهی سرمایه گذاری تعداد واحدهای سرمایه گذاری هر سرمایه گذار درج می شود. واحدهای سرمایه گذاری به دو نوع ممتاز و عادی تقسیم می شود. حقوق دارندگان واحدهای سرمایه گذاری ممتاز و عادی از همه لحاظ با یک دیگر یکسان است، به جز آنچه که در اساسنامه قید شده، که خلاصه آن در بندهای [۲.۶ و ۳.۶] این امیدنامه درج شده است.
۲.۶. دارنده واحدهای سرمایه گذاری ممتاز، دارای حق رای است و می تواند در مجمع صندوق، از حق رای خود استفاده کند. اختیارات مجمع صندوق در اساسنامه و خلاصه آن در بند ۲.۸ این امیدنامه توضیح داده شده است. دارندگان واحدهای سرمایه گذاری ممتاز نمی توانند با درخواست ابطال واحدهای سرمایه گذاری خود، سهم خود را از دارایی های صندوق مطالبه کنند، ولی می توانند واحدهای سرمایه گذاری ممتاز خود را به دیگران واگذار کنند.
۳.۶. دارنده واحدهای سرمایه گذاری عادی دارای حق رای نیست و نمی تواند در مجامع صندوق شرکت نماید، بلکه می تواند مطابق اساسنامه درخواست ابطال واحدهای سرمایه گذاری را ارایه دهد و سهم خود را از دارایی های صندوق پس از کسر بدهی ها و سایر هزینه ها (معادل خالص ارزش روز واحدهای سرمایه گذاری خود پس از کسر کارمزد ابطال) دریافت کند. در صورتی که مجمع صندوق، رای به تغییر اساسنامه یا امیدنامه (به استثنای تغییر مدیر، مدیر ثبت، متولی، ضامن جبران خسارت یا سود، ضامن نقدشوندگی و حسابرس) دهد، این تغییرات ۳۰ روز بعد از اعلام، اِعمال می شود تا دارندگان واحدهای سرمایه گذاری عادی، فرصت کافی برای تصمیم گیری برای ادامه سرمایه گذاری یا ابطال واحدهای سرمایه گذاری خود داشته باشند. طی مدت ۳۰ روز یادشده، اساسنامه و امیدنامه قبلی کماکان حاکم خواهد بود. کاهش مدت یادشده با تقاضای مدیر یا متولی صندوق و تایید سبا امکان پذیر است. سبا در صورتی با کاهش مدت یادشده موافقت خواهد کرد که تشخیص دهد این امر با اصل حفظ منافع و حمایت از سرمایه گذاران صندوق در تعارض نمی باشد.
۴.۶. واحدهای سرمایه گذاری ممتاز صندوق به تعداد ……….. واحد سرمایه گذاری ممتاز در ابتدای تاسیس صندوق و قبل از پذیره نویسی اولیه واحدهای سرمایه گذاری عادی صندوق، تماماً به صورت نقد توسط مؤسسان خریداری شده و وجوه مربوطه به حساب بانکی صندوق در شرف تاسیس واریز شده است. هویت مؤسسان که مطابق اساسنامه حق رای دارند، در هنگام پذیره نویسی اولیه منتشر شده است. هویت دارندگان واحدهای سرمایه گذاری ممتاز که مطابق اساسنامه حق رای دارند، هر ساله در گزارش های مالی سالانه صندوق درج می شود.
۷. محل اقامت صندوق
محل اقامت صندوق توسط مدیر صندوق در شهر …………………….. به نشانی ……………………………… تعیین شده است.
۸. ارکان صندوق
ارکان صندوق شامل مجمع، مدیر، متولی، ضامن جبران خسارت یا سود، ضامن نقدشوندگی، مدیر ثبت و حسابرس و کارگزاران صندوق است که هر کدام به شرح زیر معرفی می شود:
۱.۷. مجمع صندوق: مجمع صندوق از اجتماع دارندگان واحدهای سرمایه گذاری ممتاز تشکیل می شود و تشریفات دعوت، تشکیل و تصمیم گیری آن در اساسنامه قید شده است. مجمع صندوق می تواند اساسنامه، امیدنامه، مدیر، متولی، ضامن جبران خسارت یا سود، ضامن نقدشوندگی، مدیر ثبت و حسابرس را تغییر دهد. فقط دارندگان واحدهای سرمایه گذاری ممتاز، با شرایط مذکور در ماده ۳۴ اساسنامه، در مجامع صندوق حق رای دارند.
۵.۸. مدیر: مدیر صندوق، ………………. است که در تاریخ ……………… با شماره ثبت ………….. نزد مرجع ثبت شرکت های شهرستان ………………….. به ثبت رسیده است. نشانی مدیر عبارت است از ……………… برای انتخاب دارایی های صندوق، مدیر حداقل سه نفر را به عنوان اعضای «گروه مدیران سرمایه گذاری» انتخاب می کند و می تواند در هر زمان اعضای گروه را تغییر دهد. این گروه، نقش اساسی در مدیریت دارایی های صندوق دارند. به همراه این امیدنامه، مدیر ضمن انتشار مشخصات و سوابق کاری خود، مشخصات و سوابق کاری اعضای «گروه مدیران سرمایه گذاری» را نیز انتشار داده است. در صورت تغییر اعضای «گروه مدیران سرمایه گذاری» مراتب بلافاصله به اطلاع سرمایه گذاران خواهد رسید. وظایف و اختیارات مدیر و «گروه مدیران سرمایه گذاری» در اساسنامه درج شده است.
۳.۸. متولی: متولی صندوق، ……………… است که در تاریخ ……… به شماره ثبت ………….. نزد مرجع ثبت شرکت های شهرستان ……………….. به ثبت رسیده است. نشانی متولی عبارت است از : ………………………….. وظیفه اصلی متولی که در اساسنامه قید شده است؛ نظارت مستمر بر سایر ارکان صندوق در اجرای صحیح مقررات، اساسنامه، امیدنامه و رویه های صندوق به منظور حفظ منافع سرمایه گذاران و طرح موارد تخلف در مراجع رسیدگی و پیگیری موضوع است. حساب های بانکی صندوق به پیشنهاد مدیر و تایید متولی، افتتاح شده و برخی از رویه های صندوق نیز قبل از اجرا از جهت رعایت منافع سرمایه گذاران، باید به تایید متولی برسند. در ضمن متولی بر دریافت ها و پرداخت های صندوق و نحوه نگه داری اسناد در وجه حامل و اوراق بهادار بی نام صندوق، نظارت دارد. به همراه این امیدنامه، متولی مشخصات و سوابق کاری خود را برای اطلاع سرمایه گذاران اعلام نموده است.
۴.۸. ضامن جبران خسارت یا سود: ضامن جبران خسارت یا سود صندوق، ………………… است که در تاریخ ………… با شماره ثبت …………. نزد مرجع ثبت شرکت های شهرستان ……….. به ثبت رسیده است. نشانی ضامن جبران خسارت یا سود عبارت است از ………………………. [ضامن جبران خسارت یا سود تحت شرایطی خاص، بازدهی حداقلی را برای سرمایه گذاری دارندگان واحدهای سرمایه گذاری [عادی] در صندوق، تضمین نموده است. نرخ بازدهی تضمین شده طی تشریفات مندرج در اساسنامه و بند ۳.۴ این امیدنامه، قابل تغییراست. جزییات مربوط به مسیولیت های ضامن جبران خسارت یا سود، همچنین نرخ بازدهی تضمین شده توسط وی و تشریفات تغییر نرخ بازدهی تضمین شده، در اساسنامه و بند ۴ این امیدنامه، قید شده است.] در صورتی که مجمع صندوق نتواند جانشین ضامن جبران خسارت یا سود را پس از استعفای وی ظرف مهلت مقرر در اساسنامه تعیین نماید، ضامن جبران خسارت یا سود با شرایط مندرج در اساسنامه، اختیار انحلال صندوق را خواهد داشت؛ لکن در صورت انحلال صندوق، ضامن جبران خسارت یا سود موظف است تا تصفیه کامل صندوق به مسیولیت های خود عمل نماید.
۵.۸. ضامن نقدشوندگی: ضامن نقدشوندگی صندوق، ………………… است که در تاریخ ………… با شماره ثبت …………. نزد مرجع ثبت شرکت های شهرستان ……… به ثبت رسیده است. نشانی ضامن نقدشوندگی عبارت است از ………………………. اختیارات و مسیولیت های ضامن نقدشوندگی در اساسنامه قید شده است. وظیفه اصلی ضامن نقدشوندگی آن است که در صورت عدمِ وجودِ وجوه نقدِ کافی در صندوق برای الف. پرداخت به متقاضیانِ ابطالِ واحدهای سرمایه گذ اری عادی یا ب. پرداخت های دوره ای سود (موضوع بندهای ۲.۳ و ۳.۳این امیدنامه)، وجوه نقد لازم را به این منظور تامین نماید. علاوه بر این ها در موقع انحلال و تصفیه صندوق، ضامن نقدشوندگی وجوه نقد لازم برای پرداخت های صندوق را تامین می کند و آن بخش از دارایی های صندوق را که در بازار به فروش نرسد، در قبال سرمایه گذاری یا مطالبات خود از صندوق، دریافت می کند. در صورتی که مجمع صندوق نتواند جانشین ضامن نقدشوندگی را پس از استعفای وی ظرف مهلت مذکور در اساسنامه تعیین نماید، ضامن نقدشوندگی با شرایط مذکور در اساسنامه، اختیار انحلال صندوق را خواهد داشت؛ لکن در صورت انحلال صندوق، ضامن نقدشوندگی موظف است تا تصفیه کامل صندوق به مسیولیت های خود عمل نماید.
۶.۸. مدیر ثبت: مدیر ثبت صندوق، ………… است که در تاریخ ……. به شماره ثبت ……………. نزد مرجع ثبت شرکت های شهرستان ………………….. به ثبت رسیده است. نشانی مدیر ثبت عبارت است از : …………………………………. وظایف و مسیولیت های مدیر ثبت در اساسنامه قید شده است. دریافت تقاضای صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری از متقاضیان، ثبت درخواست های یادشده، ثبت و نگهداری حساب سرمایه گذاران و شرکت در فرآیند صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری براساس مفاد اساسنامه و رویه پذیره نویسی، صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری از جمله وظایف اصلی مدیر ثبت به شمار می روند.
۷.۸. حسابرس: حسابرس صندوق، …………………………. است که در تاریخ …………………. به شماره ثبت ……………. نزد مرجع ثبت شرکت های شهرستان ……………….. به ثبت رسیده است. نشانی حسابرس عبارت است از ……………………………….. به همراه این امیدنامه، حسابرس مشخصات و سوابق کاری خود را برای اطلاع سرمایه گذاران اعلام نموده است. وظایف و مسیولیت های حسابرس در اساسنامه قید شده است. حسابرس باید از درستی ثبت و نگهداری حساب های صندوق مطمین شود، گزارش های عملکرد و صورت های مالی صندوق را در مقاطع زمانی معین بررسی کرده و راجع به آنها اظهارنظر نماید و بر محاسبه ارزش روز، قیمت صدور و قیمت ابطال واحدهای سرمایه گذاری نظارت نماید. برای تغییر حسابرس، موافقت متولی و مجمع صندوق هر دو لازم است.
۸.۸. کارگزار: برای انجام معاملات صندوق، یک یا چند کارگزار از بین شرکت های کارگزاری دارای مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار، توسط مدیر انتخاب می شود. مدیر می تواند با توجه به صرفه و صلاح صندوق بدون هیچ گونه تشریفاتی، کارگزار یا کارگزاران صندوق را تغییر دهد.
۹. صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری
۱.۹. سرمایه صندوق (تعداد واحدهای سرمایه گذاری صندوق نزد سرمایه گذار)، از طریق صدور واحدهای سرمایه گذ اری عادی افزایش و از طریق ابطال آنها کاهش می یابد. صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری عادی به تقاضای سرمایه گذاران و بر اساس اساسنامه به قیمت های معینی صورت می پذیرد. هرگاه در اثر صدور واحدهای سرمایه گذاری، حداکثر تعداد واحدهای سرمایه گذاری مجاز صندوق نزد سرمایه گذار (مذکور در بخش ۱۱ امیدنامه) تامین شود، صدور واحدهای سرمایه گذاری متوقف خواهد شد. برای صدور یک واحد سرمایه گذاری به نام سرمایه گذار، وی باید قیمت صدور واحد سرمایه گذاری در پایان روز کاری پس از درخواست را به علاوه کارمزد صدور، به حساب صندوق واریز کند و مراحل پیش بینی شده طبق رویه پذیره نویسی، صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری را که در تارنمای صندوق منتشر شده، طی نماید. در عین حال ضامن نقدشوندگی و ضامن جبران خسارت یا سود نیز می تواند صدور واحدهای سرمایه گذاری را پس از تشکیل صندوق در هر زمان متوقف نماید.
۲.۹. قیمت ابطال واحدهای سرمایه گذاری در هر زمان نشان دهنده خالص ارزش دارایی های صندوق (یعنی ارزش روز دارایی های صندوق منهای بدهی های صندوق) است. در محاسبه ارزش روز دارایی های صندوق در شرایط عادی، مدیر باید قیمت روز این دارایی ها را در بازار ملاک عمل قرار دهد؛ در شرایط خاصی که قیمت دارایی ها در بازار منعکس کننده ارزش واقعی دارایی نیست، مدیر می تواند قیمت بازار دارایی ها را تعدیل نماید. در تعیین و تعدیل این قیمت ها مدیر باید دستورالعمل نحوه تعیین قیمت های خرید و فروش اوراق بهادار در صندوق های سرمایه گذاری مصوب سازمان بورس و اوراق بهادار را رعایت کند. در صورتی که دارنده واحدهای سرمایه گذاری، درخواست ابطال تمام یا بخشی از واحدهای سرمایه گذاری خود را ارایه دهد و مراحل مربوط به ابطال را طبق رویه پذیره نویسی، صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری که در تارنمای صندوق منتشر شده طی نماید، معادل قیمت ابطال واحدهای سرمایه گذاری باطل شده پس از کسر کارمزد ابطال، به حساب بانکی وی واریز می شود.
۳.۹. قیمت های صدورِ واحدهای سرمایه گذاری در هر روز، کمی بیشتر از ارزش روز خالص دارایی های صندوق در همان روز است. دلیل آن است که هنگام صدور واحدهای سرمایه گذاری، سرمایه گذار باید هزینه هایی را بپردازد. بخشی از این هزینه ها به خالص ارزش دارایی های صندوق اضافه می شود تا قیمت صدورِ واحدهای سرمایه گذاری محاسبه شود. در هنگام صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری، علاوه بر قیمت های صدور و ابطال، کارمزد صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری نیز از سرمایه گذاران اخذ می شود.
۴.۹. مدیر ثبت و مدیر صندوق باید مهلت های تعیین شده به شرح زیر را در پذیره نویسی، صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری رعایت نمایند:
۱.۴.۹. مدیر ثبت موظف است، درخواست پذیره نویسی، صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری را مطابق رویه پذیره نویسی، صدور و ابطال واحد سرمایه گذاری، حداقل تا ساعت ۱۶ هر روزکاری دریافت و حداکثر تا ساعت ۲۰ همان روز به مدیر صندوق اعلام نماید. در صورتی که مدیر ثبت بخواهد درخواست های یادشده را پس از ساعت ۱۶ هر روزکاری یا در روزهای غیرکاری دریافت کند، باید مراتب را به مدیر صندوق اعلام کرده تا وی از طریق تارنمای صندوق به اطلاع عموم برساند. با درخواست هایی که پس از ساعت ۱۶ یا در روز غیرکاری دریافت می شود، همانند درخواست هایی که در روز کاری بعد دریافت شده است، برخورد خواهد شد.
۲.۴.۹. مدیر صندوق موظف است، پس از دریافت درخواست های پذیره نویسی، صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری از مدیر ثبت، بررسی های لازم را در خصوص قبول یا رد درخواست ها، انجام و نتیجه را حداکثر تا ساعت ۱۶ روزکاری بعد، به مدیر ثبت ارایه نماید. مدیر صندوق باید در مورد درخواست های صدور و ابطالی که تایید نموده، اقدام های زیر را انجام دهد:
الف) در مورد درخواست های صدور که قبل از ساعت ۱۶ روز کاری ارایه شده باشند، هر واحد سرمایه گذاری را بر اساس قیمت صدور روزکاری بعد و در مورد درخواست های صدوری که پس از ساعت ۱۶ روز کاری یا روز غیر کاری ارایه شده باشند، هر واحد سرمایه گذاری را بر اساس قیمت صدور دو روزکاری بعد صادر نماید.
ب) در مورد درخواست های ابطال، حداکثر تا پایان سه روزکاری پس از دریافت درخواست از مدیرثبت، معادل قیمت ابطال آن واحدهای سرمایه گذاری که درخواست ابطال آن ها ارایه شده است را پس از کسر کارمزدها و هزینه های ابطال، متناسب با آنچه سرمایه گذار تعیین نموده است، به بستانکار حساب سرمایه گذار منظور نماید. برای این منظور چنانچه درخواست ابطال قبل از ساعت ۱۶ روز کاری ارایه شده باشد، قیمت ابطال روزکاری بعد و چنان چه درخواست ابطال پس از ساعت ۱۶ روز کاری یا روز غیر کاری ارایه شده باشد، قیمت ابطال دو روزکاری بعد، ملاک عمل خواهد بود. مدیر باید طلب سرمایه گذار از بابت ابطال واحدهای سرمایه گذاری را ظرف هفت روزکاری از تاریخ دریافت درخواست با رعایت تشریفات پرداخت مذکور در اساسنامه به حساب سرمایه گذار واریز و موضوع را به اطلاع مدیر ثبت برساند.
۳.۴.۹. مدیر ثبت پس از دریافت نتیجه بررسی مدیر صندوق در مورد درخواست های پذیره نویسی، صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری، به شرح زیر عمل می کند:
الف) در مورد درخواست های پذیره نویسی یا صدور:
الف.۱) درصورتی که درخواست پذیره نویسی یا صدور واحد سرمایه گذاری توسط مدیر صندوق تایید شده باشد، مدیر ثبت موظف است موضوع را بلافاصله به اطلاع سرمایه گذار رسانده و گواهی سرمایه گذاری مربوطه را تا ساعت ۱۶ روزکاری پس از انعکاس نتیجه توسط مدیر، بر اساس آنچه سرمایه گذار تعیین نموده به نام سرمایه گذار یا مدیر اجرا صادر و به طریق مذکور در رویه پذیره نویسی، صدور و ابطال واحد سرمایه گذاری، به ذی نفع آن (سرمایه گذار یا مدیر اجرا) تسلیم نماید.
الف.۲) درصورتی که درخواست پذیره نویسی یا صدور واحد سرمایه گذاری توسط مدیر صندوق تایید نشده باشد، مدیر ثبت موظف است ضمن اطمینان از صحت عملکرد مدیر در این زمینه، موضوع را ظرف روزکاری پس از دریافت نتیجه بررسی مدیر، به اطلاع سرمایه گذار برساند. مدیر ثبت همچنین موظف است موضوع بازپرداخت مبلغ واریزی سرمایه گذار را از مدیر صندوق پی گیری و نتیجه را نیز بلافاصله به سرمایه گذار اطلاع دهد.
ب) در مورد درخواست های ابطال
ب.۱) در صورتی که درخواست ابطال توسط مدیر صندوق تایید شده باشد، مدیر ثبت موظف است ظرف روز کاری بعد از دریافت نتیجه بررسی مدیر، موضوع را به اطلاع سرمایه گذار رسانده و همچنین از بازپرداخت مبالغ واریزی به حساب بانکی سرمایه گذار در موقع مقتضی از مدیر صندوق کسب اطلاع کرده و موضوع را به اطلاع سرمایه گذار برساند.
ب.۲) در صورتی که درخواست ابطال توسط مدیر صندوق تایید نشده باشد، مدیر ثبت موظف است ضمن اطمینان از صحت عملکرد مدیر در این زمینه، موضوع را ظرف یک روزکاری پس از دریافت نتیجه به سرمایه گذار مربوطه اطلاع داده و گواهی سرمایه گذاری مربوطه را به سرمایه گذار عودت دهد.
۴.۴.۹. در زمینه تسلیم گواهی های سرمایه گذاری یا اطلاع رسانی توسط مدیر ثبت به سرمایه گذار مطابق رویه پذیره نویسی، صدور و ابطال واحد سرمایه گذاری و در زمینه انتقال اطلاعات بین مدیر ثبت و مدیر صندوق، مطابق توافق طرفین عمل خواهد شد.
۱۰. هزینه های سرمایه گذاری در صندوق
۱.۱۰. هزینه های سرمایه گذاری در صندوق به دو بخش تقسیم می شود. بخشی از این هزینه ها از محل دارایی های صندوق پرداخت می شود و بدین علت، خالص ارزش دارایی های صندوق کاهش می یابد. بخش دیگر از این هزینه ها، مستقیماً از سرمایه گذار اخذ می شود.
۲.۱۰. فهرست هزینه های قابل پرداخت از محل دارایی های صندوق، در اساسنامه قید شده است. برخی از این هزینه ها، نظیر هزینه های طرح دعاوی به نفع صندوق یا علیه ارکان صندوق، به طور کلی غیرقابل پیش بینی بوده و به موضوع دعاوی و مراحل و سرعت پیشرفت آنها بستگی دارد. برخی از هزینه ها نظیر هزینه های تاسیس و هزینه های تشکیل مجامع صندوق، با تصویب مجمع صندوق از محل دارایی های صندوق پرداخت می شود. برخی دیگر از هزینه ها نظیر کارمزد معاملات، هزینه سود تسهیلات بانکی، هزینه نگهداری اوراق بهادار بی نام صندوق یا هزینه نقل و انتقال وجوه صندوق، از طریق مذاکره مدیر صندوق با ارایه دهندگان این خدمات یا تسهیلات تعیین می شود. برخی دیگر از هزینه ها، مبلغ از پیش تعیین شده ای است که در بند ۳.۱۰ این امیدنامه آمده است. هزینه های مذکور در بند ۳.۱۰ روزانه محاسبه و در حساب های صندوق منظور می شود.
۳.۱۰. [آن قسمت از هزینه های قابل پرداخت از محل دارایی های صندوق که از قبل قابل پیش بینی است، به شرح جدول زیر است:
* کارمزد مدیر، متولی و ضامن جبران خسارت یا سود و ضامن نقدشوندگی روزانه براساس ارزش اوراق بهادار یا خالص ارزش دارایی های روز کاری قبل و سود علی الحساب دریافتنی سپرده های بانکی در روز قبل محاسبه می شود. اشخاص یادشده کارمزدی بابت روز اول فعالیت صندوق دریافت نمی کنند.
**به منظور توزیع کارمزد تصفیه بین تمام سرمایه گذاران در طول عمر صندوق روزانه برابر
ضرب در خالص ارزش دارایی های صندوق در پایان روز قبل، در حساب ها ذخیره می شود. n، برابر است با ۵ یا طول عمر صندوق به سال هر کدام کمتر باشد. هر زمان ذخیره صندوق [به یک در هزار] ارزش خالص دارایی های صندوق با نرخ های روز قبل رسید، محاسبه ذخیره تصفیه و ثبت آن در حساب های صندوق متوقف می شود. هرگاه در روزهای بعد از توقف محاسبه یاد شده در اثر افزایش قیمت دارایی ها، ذخیره ثبت شده کفایت نکند، امر ذخیره سازی به شرح یاد شده ادامه می یابد.
*** مجموع هزینه های حق پذیرش و عضویت در کانون ها حداکثر برابر …………….. ریال است.
****هزینه های دسترسی به نرم افزار، تارنما، و خدمات پشتیبانی پس از تصویب مجمع از محل دارایی های صندوق قابل پرداخت است و توسط مدیر در حساب های صندوق ثبت شده و به طور روزانه مستهلک یا ذخیره می شود.
۴.۱۰. هزینه هایی که باید توسط سرمایه گذ ار پرداخت شود عبارت اند از:
۱۱.حداقل و حداکثر واحدهای سرمایه گذاری نزد سرمایه گذاران
حداقل تعداد واحدهای سرمایه گذاری نزد سرمایه گذاران (ممتاز و عادی) که برای شروع دوره فعالیت ضرورت دارد برابر ………… واحد سرمایه گذاری است. صندوق در طول دوره فعالیت خود ملزم به رعایت حداقل مذکور نیست. صندوق در هر زمان حداکثر تا ……………… تعداد واحد سرمایه گذاری (ممتاز و عادی) خواهد داشت. با توجه به آنکه تعداد واحدهای سرمایه گذ اری ممتاز به تعداد …………. واحد ثابت است، بنابراین صندوق در هر زمان حداکثر ……………. تعداد واحد سرمایه گذاری عادی نزد سرمایه گذاران خواهد داشت.
۱۲. اطلاع رسانی
نشانی تارنمای صندوق برای اطلاع رسانی و ارایه خدمات اینترنتی به سرمایه گذاران عبارت است از: ……………………………………………..
همچنین روزنامه کثیرالانتشار صندوق روزنامه ………………… می باشد که تمامی اطلاعیه ها و موارد تعیین شده در اساسنامه صندوق جهت اطلاع عموم در آن منتشر می