تاریخ آخرین بروزرسانی: ۲۳ فروردین ۱۴۰۰
نحوه اقامه دعوای مسیولیت بر علیه مدیران شرکتهای تجاری
از آنجایی که رابطه شرکت های سهامی با شرکت رابطه ی رکنیت است، به همین دلیل تمامی اعمال و تصمیمات هیات مدیره در حکم عمل و تصمیم شرکت است. و حتی اگر خارج از اختیارات هیات مدیره باشد، شرکت را در برابر اشخاص ثالث متعهد می نماید و در نتیجه اشخاص ثالث در صورت ورود هر گونه خسارت می بایست، جهت جبران خسارت وارده به شرکت رجوع نمایند. (ماده ۲۷۰ ل ا ق ت )
البته این قاعده دو استثنا دارد. در صورتیکه اعمال و تصمیمات مدیران خارج از موضوع اساسنامه شرکت و یا در صلاحیت خاص سایر ارکان باشد آن اعمال و تصمیمات نافذ نیست. و در صوتیکه اشخاص ثالث در نتیجه چنین تصمیماتی متضرر گردند می بایست به صورت مستقیم به مدیران متخلف مراجعه نمایند .
همچنین در شرکت های دولتی مسئولیت مدیران در ارتباط با خسارت وارده به اشخاص ثالث با سایر شرکت های سهامی متفاوت است .
مطابق ماده ۱۱ قانون مسئولیت مدنی «کارمندان دولت و شهرداری ها و موسسات وابسته به آنها که به مناسبت انجام وظیفه عمداً یا در نتیجه ی بی احتیاطی خسارلاتی به اشخاص وارد نمایند شخصاً مسئول جبران خسارات وارده می باشند ولی هر گاه خسارات وارده مستند به عمل آنان نبوده و مربوط به نقص وسایل ادارات یا موسسات مزبور باشد در این صورت جبران خسارت بر عهده ی اداره یا موسسه مربوطه می باشد .ولی در مورد اعمال حاکمیت، هر گاه اقداماتی که حسب ضرورت برای تامین منافع اجتماعی طبق قانون به عمل آید و موجب ضرر دیگری شود دولت مجبوربه جبران خسارت وارده خواهد بود .
بنابر ماده فوق در صورتیکه در نتیجه ی اعمال مدیران شرکت های دولتی خسارتی به اشخاص ثالث وارد گردد این اشخاص برای جبران خسارت وارده به خود ابتدا می بایست به مدیران متخلف رجوع نمایند .
از آنجا که ماهیت رابطه ی حقوقی مدیرعامل شرکت سهامی با شرکت تابع عقد وکالت است وضعیت مدیر عامل شرکت سهامی درقبال اشخاص ثالث نسبت به هیات مدیره متفاوت می باشد و در صورتیکه مدیر عامل شرکت سهامی خارج از اختیارات خود عمل نماید و در نتیجه این تخلف به اشخاص ثالثی خسارت وارد آید، شخص مدیر عامل متعهد به جبران خسارت این اشخاص است و شرکت تعهدی در قبال آن نخواهد داشت .