تاریخ آخرین بروزرسانی: ۲۳ فروردین ۱۴۰۰
محدودیت های اقامه دعوا علیه مدیران
تاثیر مفاصا حساب در اقامه دعوا بر علیه مدیران
طبق ماده ۱۱۶ ل ا ق ت، در شرکت های سهامی «تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان هر دوره مالی شرکت به منزله مفاصا حساب مدیران برای همان دوره مالی می باشد . پس از تصویب تراز نامه حساب سود و زیان دوره مالی که طی آن مدت مدیریت مدیران منقضی یا به هر نحوی از آنان سلب سمت شده است سهام مورد وثیقه این گونه مدیران خود به خود از قید وثیقه آزاد خواهد شد .»
با عنایت به ماده ۱۱۶ ل ا ق ت، این سوال به ذهن متبادر می گردد که اگر پس از تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان و یک دوره مالی، در نتیجه تخلف مالی مدیران، زیان و خسارتی کشف گردد آیا امکان طرح دعوای مسیولیت بر علیه مدیران وجود دارد یا نه ؟
به نظر می رسد در مورد تاثیر مفاصا حساب مذکور در ماده ۱۱۶ ل ا ق ت در حق اشخاص ذی نفع نسبت به اقامه دعوی علیه مدیران باید قایل به تفکیک باشیم .
از آنجایی که تراز نامه و حساب سود و زیان توسط مجمع عمومی عادی که یکی از ارکان اصلی شرکت محسوب می شود تصویب می گردد و صورتهای مالی قبل از تقدیم به مجمع عمومی توسط بازرسین منتخب مجمع عمومی عادی مورد بررسی و تایید قرار می گیرد بنابراین در صورت کشف هر گونه تخلف مدیران پس از تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان، امکان طرح دعوای مسیولیت مدنی بر علیه مدیران وجود ندارد .
این وضعیت اما در مورد سهامداران و اشخاص ثالث متفاوت است . طبق ماده ۲۷۷ ل ا ق ت،«مقررات اساسنامه و تصمیمات مجمع عمومی نباید به نحوی از انحا حق صاحبان سهام را در مورد اقامه دعوای مسیولیت علیه مدیران شرکت محدود نماید .»
بر اساس این ماده مفاصا حساب مذکور در ماده ۱۱۶ ل ا ق ت نمی تواند حق صاحبان سهام را نسبت به طرح دعوای مسیولیت
سلب نماید.
اشخاص ثال نیز چنین وضعیتی دارند و مفاصا حساب دوره های مالی نمی تواند در حقوق این اشخاص در زمینه طرح دعوای مسیولیت بر علیه مدیران خللی واردسازد.
گردآورنده : حامد امجدیان
سایت:amjady.ir