تاریخ آخرین بروزرسانی: ۲۱ آذر ۱۴۰۰
امیدوارم که با توجه به نوسانات نامناسبی که از سال گذشته در بازار شاهد بودیم به سرعت نوسانات را با تلاش هایی که در خود سازمان و مجموعه سیاست گذاری دولت و مجلس و کمکی که رسانه ها و فعالان بازار در راستای شفافیت و کارایی بازار انجام می دهند به ثبات برسانیم.
صحبت های رئیس قوه قضاییه در مورد صف های فروش و خرید اشاره تلویحی به تبعات ناشی از وجود محدودیت دامنه نوسان داشته، در حذف دامنه یا تعدیل دامنه نوسان برنامه ای در دستور کار است؟
عشقی: این جلسه با ریاست قوه در خصوص بحث هایی که اتفاقاتی که در مجموعه بازار سرمایه افتاده برگزار شد. با توجه به اینکه بحث ها تخصصی و زیر ساختارها بود اصراری نداشتیم که به ابهامات در همان جلسه پاسخ داده شود، به عنوان نمونه ابهاماتی در خصوص بازار مطرح می شود که قرار شد درمورد اکثر این بحث ها تصمیم گیری شود.
برخی از موارد از اساس تخصصی نبود ، مثلا یونیت هولدرها که صندوق ها شامل ده هزار واحد هستند که در واقع منابع خود را در اختیار صندوق قرار میدهند که معنی ندارد صندوق ها به خود افراد تخصیص دهند.
در حالت ایده آل نباید دامنه نوسان داشته باشیم یا باید دامنه نوسان پویا داشته باشیم. در حال حاضر یک عدم تعادل کلی وجود دارد و تصمیمات مقطعی که در بازار اثر دارد، دامنه نوسان در مراحل کارشناسی هیات مدیره بورس در حال بررسی است. اگر شرایط فراهم باشد راه هایی برای دامنه نوسان در پیش داریم مخصوصا برای شرکت هایی که ثبات دارند. ولی فعلا اگر هر اتفاقی بیافتد ممکن است موجب نوسانات بیشتر بازار شود.
شرکتهای بزرگمان در بورس پذیرش شدند و این فرایند ادامه دارد. در شرکت های تکنولوژی محور این کار شروع شده و تمهیدات لازم اتخاذ می شود، از نظر حجم فعالیت عمده شرکت ها پذیرش شدند و این فرایند ادامه دارد و نزدیک به ۲۰ شرکت در صف عرضه هستند و درج شدند.
با حضور گستره مردم از سال گذشته زیر ساخت ها جواب نمی داد و در بحث صدور کد و ثبت نام سجام، این حجم ها را دیدیم. امیدواریم زیر ساخت ها را طوری درست کنیم که در ارائه خدمات سهامداران کمک کنیم.
در مورد قیمت گذاری دستوری بی انصافی است که بگوییم هیچ کاری نشده. در ۵ سال گذشته در برخی صنایع با تلاش بازار، و تصمیمات در کلان دولت در حوزه فولاد و پتروشیمی این اتفاقات افتاد و در بورس کالا قیمت گذاری دستوری حذف شده و باید برای سایر محصولات ادامه پیدا کند.
چالش های ما لزوما قیمت گذاری دستوری نیست، مثلا دولتی بودن پالایشگاه ها، صادرات محصولات پالایشی توسط دولت است، در حالی که خصوصی شده اند و این یک فرایند است که مشکل ساز شده است.
صنعت خودرو فقط مشکل قیمت گذاری ندارد، ساختار مالی، مالکیتی، مدیریتی آن هم مشکل دارد و باید اصلاح شود.
این موضوع قیمت گذاری دستوری را ادامه خواهیم داد و رایزنی خواهیم کرد.
تغییرات دامنه نوسان باید به صورت تدریجی از صنایع با ثبات آغاز شود.
نوسانات روی اخبار مختلف مثلا خودرو طی هفته های گذشته داشتیم که اگر دامنه نوسان نداشتیم، تبعات زیادی داشتیم.
مقرر شده کارگروهی تشکیل شود تا ساختار فرایند اجرایی سهام عدالت را مورد بررسی قرار دهیم و به سرعت اقدامات اصلاحی را شروع کنیم و این سهام عدالت را که دارایی خوبی برای مردم است بحث مالکیت و مدیریت آن را به صاحبان اصلی منتقل کنیم.
بازگشت اعتماد به بازار منحصر به سازمان بورس نیست و وظیفه سازمان نظارت در بازار است. اعتماد سازی سیاست گذاری است که در کل اقتصاد کلان باید شکل بگیرید . در این دو ماه، تلاش کردیم در خصوص مسائل مختلف کمک کنیم، رایزنی داشتیم، قیمتگذاری دستوری، بودجه، تصمیات اقتصاد کلان مشارکت جدی داشته باشیم. امیدواریم با رایزنی ها کمترین تبعات را برای بازار سرمایه داشته باشیم. سازمان به تنهایی نمی تواند اعتماد را جلب کند. نیاز به کمک همه ارکان کشور است.
صندوق های سرمایه گذاری صد ها هزار نفر یونیت هولدر دارند و ورود و خروج به آن ازاد است و نمی توان گفت رانت برای عده خاصی است.
روش قبلی هم کاملا کنار گذاسته نشده و آن هم مزایا ومعایبی داشت، مشکل اصلی در سهام کوچک داشتیم این بود که متقاضیان چند میلیونی نفر بودند، معضل برای شرکت بود که عدد سهامداران شرکت بزرگ میشد و با یک افزایش سرمایه کوچک باید هزینه کند تا افزایش سرمایه را جمع آوری کند. ضمنا منفعتی برای سهامداران نداشت چرا که تعداد کمی سهام به آنها می رسید که نه برای ناشر و نه سهامداران منفعتی نداشت.
در عرضه های بزرگ ولی روش قبلی وجود دارد.
با توجه به صحبت هایی که در مجلس بوده، ما از تحقیق و تفحص از سازمان بورس استقبال کردیم. با توجه به اتفاقات سال ۹۸ و ۹۹ ابهاماتی وجود دارد و امیدواریم کاملا مشخص شود که چه مشکلاتی وجود داشته که این اتفاق افتاده و دوستان مجلس قصدشان کمک به اصلاحات است و در حال تشکیل فرایند کارشناسی مربوطه هستیم. مسائل ساختار بازار سرمایه و مسائل بیرونی است، ما فکر نمی کنیم روی نهاد های مالی اثر خاصی داشته باشد، ولی به هر حال اصلاحات باید انجام شود.