تاریخ آخرین بروزرسانی: ۵ مهر ۱۳۹۹
اولین روش خرید و فروش سهام: مراجعه حضوری به کارگزار
حتما به خاطر دارید که گفتیم اولین گام برای ورود به بورس، مراجعه به یکی از شرکتهای کارگزاری بورس در سراسر کشور و دریافت کد سهامداری است. پس از دریافت کد سهامداری، فرد میتواند به چهار روش نسبت به خرید و فروش سهام و یا سایر اوراق بهادار موجود در بورس اقدام کند:
۱- خرید و فروش ازطریق مراجعه حضوری به کارگزار
۲- خرید و فروش ازطریق ارائه سفارش به صورت تلفنی
۳- خرید و فروش ازطریق ارائه سفارش به صورت اینترنتی
۴- خرید و فروش به روش برخط (آنلاین)
در این قسمت، روش اول، یعنی روش مراجعه حضوری به کارگزار را برای شما تشریح میکنیم:
روش اول: خرید و فروش ازطریق مراجعه حضوری به کارگزار
در این روش، کافیست سرمایه گذار به صورت حضوری به شرکت کارگزاری مراجعه کرده و فرم درخواست خرید یا فروش اوراق بهادار را تکمیل کند. این فرم شامل اطلاعاتی مثل مشخصات کامل فرد، نشانی و تلفن تماس، کد سهامداری و همچنین مشخصات کامل سهام و یا سایر اوراق بهاداری است که فرد قصد خرید یا فروش آن را دارد.
در تکمیل فرم خرید، نکات مختلفی وجود دارد که به شرح آنها میپردازیم:
• شماره سفارش و نام و کد کارگزار توسط کارگزاری تکمیل میشود و شما باید تاریخ را در بالا قید نمایید.
• پس از آن مشخصات خود را تکمیل مینمایید. توجه داشته باشید که منظور از کد خریدار یا فروشنده، همان کد سهامداری است که در برنامه قبلی در مورد آن توضیح دادیم.
• همانطور که مشاهده مینمایید در هر فرم میتوان سه نوع سهام را خریداری نمود. اگر سفارش بیشتری داشته باشید باید برگه های بیشتری را تکمیل نمایید.
• در ابتدا نوع اوراق را مشخص میکنید که معمولا یا سهام است یا اوراق مشارکت. منظور از نام شرکت ناشر، همان شرکتی است که شما قصد دارید سهام آن را بخرید یا بفروشید. سپس تعداد اوراق درخواستی و مبلغ مورد تقاضا را مشخص میکنید. مثلا مینویسید مایلید ۱۰۰۰ سهم شرکت الف را به قیمت هر سهم ۲۰۰ تومان خریداری نمایید. در قسمت انتهایی این ردیف نیز تاریخ اعتبار وجود دارد. این بدان معناست که کارگزاری تا چه تاریخی مجاز به پیگیری تقاضای شماست. در این قسمت حتما باید تاریخ پایان اعتبار را بنویسید.
• سپس باید مبلغ موردنظر برای سرمایه گذاری به همراه کارمزد مربوط به خرید را به کارگزاری بپردازید که همانطور که مشخص است، این پرداخت از دو طریق واریز به حساب کارگزاری یا تحویل چک ممکن است. ضمنا شما متعهد میشوید که اگر کسری مبلغی وجود داشته باشد، بپردازید. در هر صورت توجه داشته باشید که پول نقد در این بین رد و بدل نمیشود.
• ملاحظات و شرایط ویژه در حکم پشتنویسی چک است. همان طور که اگر در نوشتن اعداد در چک مشکلی پیش آید، در پشت چک اصلاحیه آن را مرقوم میکنیم، ممکن است در نوشتن فرم هم مشکلی باشد که از این قسمت برای تصحیح آن بهره میبریم.
• این موضوع را مد نظر داشته باشید که چون بورس یک بازار پویا بوده و زمان در آن بسیار حائز اهمیت است، نوشتن ساعت و دقیقه ارائه سفارش در بخش امضا بسیار مهم است. اگر خریدار شخصیت حقوقی باشد، باید در کنار امضا، از مهر هم استفاده کند.
حال به فرم فروش نگاهی میاندازیم:
• همانطور که ملاحظه میکنید، فرم فروش شباهت زیادی به فرم خرید دارد. تنها چند تفاوت با توجه به تفاوت خرید و فروش مطرح است که توضیح میدهیم.
• مسلم است که در هنگام فروش موضوع حداقل قیمت برای فروشنده مطرح است. یعنی قیمتی که فروشنده اوراق بهادار، حاضر نیست کمتر از آن قیمت، اوراق بهادار خود را بفروشد. البته درباره نحوه تعیین قیمت خرید یا فروش در فرم درخواست، در برنامه بعد بصورت مفصل توضیح خواهیم داد.
• موضوع بعد، نحوه دریافت مبلغ حاصل از فروش اوراق بهادار است. در اینجا چند حالت وجود دارد: یا کارگزار مبلغ ناشی از فروش اوراق را به حسابی که خودتان معین میکنید، واریز میکند و یا کارگزار، در وجه شما چک صادر میکند. همچنین درصورت تمایل، میتوانید مبلغ را نزد کارگزار باقی بگذارید تا در سفارشهای بعدی خرید، مورد استفاده قرار گیرد.