تاریخ آخرین بروزرسانی: ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲
دانستنی های سخاش
دانستنی های هر نماد مشتمل بر تحلیل ها، گزارش مجامع ، گزارش سود و زیان و آمارهای ماهیانه تولید فروش و درآمد آنهاست. در ادامه اطلاعات شرکت سیمان خاش را خواهید خواند.
تاریخچه
شرکت سیمان خاش در تاریخ ۱۳۶۵/۰۳/۲۴ به صورت شرکت سهامی خاص تاسیس و طی شماره ۶۰۳۷۴ مورخ ۱۳۶۵/۰۳/۲۴ در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسیده است. شرکت در تاریخ ۱۳۷۷/۰۲/۱۳ به شرکت سهامی عام تبدیل شده است. با توجه به پذیرش سهام شرکت در تاریخ ۱۳۸۱/۱۲/۲۶ در سازمان بورس و اوراق بهادار تهران اولین معامله نقل و انتفال سهام در تاریخ ۱۳۸۲/۰۵/۰۴ صورت پذدیرفت.
آدرس دفتر اصلی: تهران خیابان سهروردی شمالی شهید حمید قدس (اندیشه ۲) پلاک ۶۹
کارخانه: ۱۸ کیلومتری شهرستان خاش در استان سیستان و بلوچستان است.
[/private]
تغییرات سرمایه
سهامداران
هیات مدیره
منابع انسانی
اطلاعات زمین و ساختمان
اطلاعات تماس
گزارش سود فصلی نماد
مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت سیمان خاش با حضور ۲۴/۸۷ درصد سهامداران، نماینده سازمان بورس، نماینده موسسه حسابداری و بازرس قانونی و ناظرین به ریاست آقای شهریاری، به صورت حضوری و آنلاین در تاریخ ۱۵/۰۲/۱۴۰۰ برگزار گردید، آقای نیکخواه مدیرعامل شرکت گزارشی از فعالیت شرکت در خصوص سال مالی منتهی به ۳۰/۰۹/۱۳۹۹ به صورت زیر ارائه دادند:
جایگاه شرکت در صنعت:
شرکت با بهره گیری از یک خط تولید موفق به تولید ۹۳۰.۳۶۵ تن سیمان و ۸۰۶.۹۵۰ تن کلینکر در سال مالی ۱۳۹۹ شده و علاوه بر پاسخگویی نیاز استان و برخی استان های همجوار، جایگاه خود را در منطقه نوب شرق حفظ نماید.
صنعت سیمان در ایران:
سرانه مصرف سیمان حدود ۶۴۰ کیلوگرم و سرانه تولید حدود ۷۱۲ کیلوگرم محاسبه شده که نشان از مازاد تولید دارد. ظرفیت تولید سیمان خاکستری ۸۰ میلیون تن اعلام شده که برای افق ۱۴۰۴ این ظرفیت حدود ۱۲۰ میلیون تن هدف گذاری شده است.
عملکرد مالی و عملیاتی شرکت در سال مالی مورد گزارش:
شرکت موفق شده است افزایش ۸۳ درصدی در سود عملیاتی و سود خالص در مقایسه با سال مالی قبل را کسب کند.
توزیع بالغ بر ۱.۰۵۵ هزار تن انواع محصولات که حاکی از پوشش کامل ظرفیت بوده و همچنین حدود ۱۳۸ هزار تن انواع محصولات و مدیریت قیمت تمام شده با رشد ۶۹ درصد نسبت به سال قبل از شاخصه های ارتقا کمی و کیفی عملکرد است که اثرات آن در ارزش بازار سهام شرکت مشهود است.
نسبت های مالی:
اقدامات انجام شده در سال ۱۳۹۹:
- شناسایی و رفع ضعف کنترل های داخلی؛
- راه اندازی سیستم سیمان یاب؛
- تعیین تکلیف حساب های راکد و سنواتی در سرفصل پیش پرداخت ها و بدهکاران؛
- ساماندهی و وصول فروش های اعتباری با حضور مستمر در کمیته فروش؛
- تعیین تکلیف پرونده های مالیاتی؛
در ادامه گزارش حسابرس و بازرس قانونی توسط نماینده موسسه حسابرسی آزمودگان قرائت گردید و مواردی که دارای ابهام بود از جانب هیأت رئیسه مجمع تشریح گردید:
گزارش شفاف بوده و دارای بند شرط نمی باشد.
در انتها به ازای هر سهم ۷.۰۰۰ ریال سود معادل ۹۰ درصد کل سود تقسیم گردید، موسسه حسابرسی بهمند به عنوان بازرس قانونی و حسابرس شرکت و موسسه حسابرسی هشیار بهمند به عنوان بازرس علی البدل انتخاب گردید. روزنامه کثیرالانتشار اطلاعات و حق حضور اعضای غیر موظف هیأت مدیره به ازای هر جلسه در برابر با ۳۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال و هر ماه ۱ جلسه بطور ناخالص تعیین گردید.
پرداخت سود سهامداران حقیقی:
از ۰۱/۰۸/۱۴۰۰.
پرداخت سود سهامداران حقوقی:
از ۰۱/۰۹/۱۴۰۰.
مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت سیمان خاش با حضور بیش از ۵۰% سهامداران، نماینده سازمان بورس، نماینده موسسه حسابداری و بازرس قانونی و ناظرین به ریاست آقای حیدری نماینده شرکت فارس خوزستان برگزار گردید، آقای کامکار مدیرعامل شرکت و دبیر مجمع گزارشی از فعالیت شرکت درخصوص سال مالی منتهی به ۲۹/۱۲/۱۳۹۷ به صورت زیر ارائه دادند:
عمده موفقیت های کسب شده در سال ۹۷:
- دریافت لوح افتخار و تندیس زرین صنعت برگزیده سبز کشور از حفاظت از محیط زیست کشور در بیستمین همایش ملی صنعت و خدمات سبز؛
- دریافت لوح تقدیر از چهارمین دوره جایزه ملی مدیریت انرژی در اولین سال حضور؛
- دریافت لوح سپاس و نشان تولید ملی از خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در شانزدهمین جشنواره تولید ملی- افتخار ملی؛
- دریافت تندیس و لوح تقدیر بعنوان واحد نمونه از سوی اداره کل استاندارد استان سیستان بلوچستان؛
- دریافت تندیس و لوح تقدیر بعنوان واحد نمونه و برتر صادراتی استان از سوی سازمان صنعت معدن و تجارت سیستان و بلوچستان؛
- افزایش به ترتیب ۲۳ و ۲۶ درصدی در سود عملیاتی و سود خالص سال ۱۳۹۷ در مقایسه با عملکرد سال مالی قبل.
توجه ویژه به امر بازاریابی و فروش با توجه به محدودیت بیش از پیش بازار، مخاطرات فراوان منطقهای، نفوذ رقبای سایر استانها و بعضاً رقابتهای ناسالم حاکم بر بازار داخلی و صادرات، پایش مستمر و بازاریابی گسترده را ایجاب میکرد. حفظ و بعضاً توسعه سهم بازارداخلی بویژه تحویل سیمان به پروژههای استراتژیک منطقه از قبیل راهآهن زاهدان چابهار، سد کهیر و … علیرغم کاهش مصرف سیمان در سال ۹۷ و تشکیل سبد صرادراتی از برنامههای اجرا شده این شرکت می باشد. توزیع ۸۶۵ هزار تن انواع محصولات که حاکی از پوشش کامل ظرفیت می باشد، همچنین صادرات حدود ۱۲۱ هزار تن انواع محصولات و کنترل قیمت تمام شده با رشد ۷ درصد نسبت به سال ما قبل آن از شاخصههای ارتقاء کمی و کیفی عملکرد میباشد که اثرات آن در ارزش بازار سهم شرکت کاملا مشهود میباشد. تحقق کامل بودجه شرکت در سال ۹۷ و نیل به کلیه اهداف تعیین شده، ناشی از عملکرد مطلوب شرکت در این سال مالی بوده و علیرغم مشکلات حاکم بر بازار سرمایه، ارزش سهام شرکت در سال ۹۷ از ثبات مطلوبی برخوردار بوده و انتظار میرود شاهد رشد بیش از پیش و خشنودی بیشتر سهامداران عزیز باشیم.
طی سال ۱۳۹۷ علیرغم مشکلات نقدینگی حاکم بر کلیه واحدهای تولیدی ، با بهرهگیری مناساب از تسهیلات باانکی، مدیریت منابع مالی و تبدیل دارائیهای غیر مولد در کنار عملکرد اجرایی مناسب، برنامههای شرکت بطور کامل عملیاتی و اجرا گردیده است.
اهتمام و اقدام شرکت در پیادهسازی و بروزرسانی گواهینامهها و سیستمهای مدیریتی بویژه مبتنی بر استانداردهای بینالمللی در زمینههای مختلف از قبیل مدیریت کیفیت، مدیریت زیست محیطی، مدیریت ایمنی و بهداشت حرفهای، مدیریت انرژی، مدیریت ریسک، مدیریت کیفیت آزمایشگاه، مدیریت ارتباطات و رضایت مشتریان و ثبت و پاسخگویی به شکایات مشتریان، پیادهسازی اجرای کامل و بروزآوری سود راهبردی شرکت با رویکرد حفظ و توسعه بازار در افق پنج ساله تا سال ۱۴۰۰ و بازنگری اهداف راهبردی، پروژههای بهبود و شاخصهای عملکردی در پایان دوره یکساله از اقدامات صورت گرفته در سال ۹۷ می باشد.
اطلاعات مقایسهای درآمد هر سهم عملکرد واقعی ۳ سال اخیر:
شرح | سال۱۳۹۷ | سال ۱۳۹۶ | سال ۱۳۹۵ |
درآمد هر سهم | ۱.۸۲۲ | ۱.۴۴۷ | ۱.۳۲۲ |
در خصوص مقایسه تولید سیمان و کلینکر نسبت به سال قبل، تولید کلینکر افزایش داشته و تولید سیمان کاهش جزئی داشته است.
وضعیت پروژههای شرکت سیمان خاش در سال ۱۳۹۷:
با توجه به اتمام پروژههای لوله کشی گاز کارخانه، تصفیه خانه آب، ارتقاع بارگیرخانه در سال ۹۶، در سال ۹۷ انجام محوطه سازی اطراف بارگیرخانه، رفع نواقص پروژه ها، حل و فصل مطالبات پیمانکاران جزء و تسویه حساب ایشان و نهایتاً تحویل قطعی دو پروژه لوله کشی گاز و ارتقاع بارگیرخانه انجام پذیرفت. درخصو پروژه تصفیه خانه پیگیری امور تا انتهای دوره تضمین انجام خواهد پذیرفت.
پروژه نیروگاه خورشیدی:
گزارش کامل طرح توجیهی فنی و اقتصادی احداث نیروگاه خورشیدی توسط مشاور تهیه و در اختیار هیئت مدیره قرار داده شد تا پس از بررسی نظر خود را پیرامون اجرای این طرح اعلام نمایند. در این خصوص کلیه مقدمات اجرای کار همچون قرارداد اجاره زمین، پروانه احداث و مجوز اتصال به شبکه اخذ گردیده تا به محض تایید هیئت مدیره محترم در خصو عقد قرارداد با ساتبا اقدام گردد.
حذف کولینگ تاور (برج خنک کننده):
با توجه به مسکوت شدن پروژه های بهبود وابسته به ممیزی شرکت KHD ، و بنا بر اعلام آمادگی شرکت جهاد تحقیقات دانشگاه علم و صنعت، پروژهای با هدف حذف تمام یا بخشی از مصرف آب کولیینگ تاور با در نظر گرفتن اصل کاهش مصرف انرژی تدوین گردید. در این خصوص در مراحل مختلف از کارخانه بازدید و اندازهبرداری لازم صورت گرفته است. با توجه به تناقض در دادههای موجود قرار بر این شد تا بار دیگر اندازه برداری در سال ۹۸ و در فصل گرم سال انجام گرفته تا ملاک محاسبات قرار گیرد. در این پروژه ضمن امکان سنجی، تقریبی از بودجه لازم جهت تحقق طرح ارائه خواهد شد و دادههای استخراج شده راهنمای بخش تولید کارخانه خواهد بود. این سیستم هیبرید بوده و نیاز به کاهش دمای گاز با آب نمیباشد، طبق برآورد شرکت حداقل نیاز به سرمایهگذاری ۵ میلیارد تومانی میباشد.
استفاده از سوخت جایگزین:
به منظور حذف مشکلات تامین و حمل مازوت این پروژه در دستور کار قرار گرفت که فواید دیگری نظیر امکان حذف کولی تاور و هدر رفت بخش قابل توجهی از منابع آبی را نیز در بر داشت. اما متاسفانه به دلیل جوان بودن حضور گاز در استان سیستان و بلوچستان، امکان تامین گاز به صورت LNG یا CNG و یا LPG به مقدار مورد نظر و بصورت مستمر مقدور نمیباشد. لذا این پروژه همچنان به عنوان یک امکان در دستور کار قرار خواهد داشت تا در صورت محقق شدن شرایط بتوان از آن استفاده نمود.
ممیزی خط تولید توسط شرکت KHD:
از آنجا که کارخانه سیمان خاش از جمله کارخانجات با طراحی قدیمی میباشد به منظور کاهش مصرف انرژی و در نتیجه کاهش هزینههای تولید و جلوگیری از جرائم احتمالی مربوطه، حذف و یا کاهش مصرف آب در جهت مقابله با بحران آب و نهایتا افزایش کیفیت کلینکر و سیمان تولیدی با شرکتهای صاحب نام در این خصوص مذاکره و جلسات فنی متعددی با کارشناسان داخلی و خارجی ایشان برگزار شد و نهایتا شرکت KHD به عنوان طراح اصلی خط تولید کارخانه و بر اساس پیشنهاد فنی جامعتر انتخاب گردید.
مقرر گردید به منظور جلوگیری از دوباره کاری و صرف هزینههای اضافه پروژههای کوچک همچون احداث سرند سنگشکن، بگ فیلتر سنگشکن آهک و بگ فیلتر پارت A پس از ارائه ممیزی فوقالذکر انجام پذیرد. اما به دلیل شرایط نقدینگی موجود این پروژه مسکوت گذاشته شد تا در فرصت مناسب پیگیری گردد.
کاهش مصرف انرژی ساختمانهای جنبی خط تولید و مهمانسرا:
در جهت کاهش هزینههای مصرف انرژی و تعمیر و نگهداری این طرح در دستور کار واحد قرار گرفته است. در این پروژه امکان ارتقاع تجهیزات موجود، در کنار استفاده از انرژی حرارتی خط تولید مورد بررسی قرار میگیرد.
احداث بارگیرخانه در افغانستان:
رکود در بازار فروش و رقابت بیش از پیش در این عرصه، نیاز هر چه بیشتر به آیندهنگری و حضور در بازارهای جدید را ایجاب مینماید. از این رو، در جهت استفاده از بازارهای مرزی و صادراتی، پروژه احداث بارگیرخانه بصورت مشارکتی با سرمایهگذار خارجی در کشور افغانستان پیشنهاد شده و در دست بررسی است.
گزارش وضعیت بازار و فروش:
در سال ۱۳۹۷ تحویل سیمان با سال ۱۳۹۶ تغییر چندانی نداشته و کاهش جزئی داشته است. تناژ تحویل سیمان و کلینکر شرکت سیمان خاش نسبت به سال گذشته کاهش ۹ درصدص را داشته است. سهم قیمت سیمان فله ۳۵ درصد و سیمان پاکتی ۶۵ درصد بوده است. صادرات عمده شرکت سیمان خاش به کشورهای پاکستان و افغانستان بوده و نسبت ۱۴ درصد فروش صادراتی و ۸۶ درصد فروش داخلی برای شرکت ثبت شده است.
در ادامه گزارش حسابرس و بازرس قانونی توسط نماینده موسسه دایا رهیافت قرائت گردید و مواردی که دارای ابهام بود از جانب رییس مجمع و مدیرمالی شرکت تشریح گردید:
در خصوص بند ۵ در رابطه با بدهی ۷۴ میلیارد ریالی شرکت به بانک ملی و مبهم بودن نحوه تسویه مانده بدهی عنوان شد بند سنواتی بوده و طبق پیگیریهای صورت گرفته از طریق انجمن سنفی این وجوه به عنوان کمک برای شرکتها در نظر گرفته شود و از آنجایی که برای کلیه شرکتها این امر صورت گرفته باید از طریق گروهی و کلیه شرکتها پیگیری شود. تا کنون بابت این بدهی برداشتی از حسابهای شرکت صورت نگرفته است.
در خصوص بند ۷ در رابطه با عدم ارسال نام، مشخصات و اختیارات مدیرعامل به مرجع ثبت شرکتها و همچنین عدم رعایت پرداخت سود صاحبان سهام در موعد قانونی عنوان شد: از آنجایی که مدیرعامل کنونی قبلا مدیرعامل سیمان نیریز بوده به دلیل عدم ثبت در سیمان نیریز امکان ثبت مشخاصات مدیرعامل نبوده، البته در حال حاضر مشکلات ثبت برطرف شده است. در خصوص زمانبندی سود نیز تکلیف گردید در موعد قانونی پرداخت گردد.
در خصوص بند ۸ در رابطه با گزارش توجیهی افزایش سرمایه عنوان شد: طبق یاداشتهای حسابرس اقدامات به نتیجه نرسیده است، گزارش و مکاتبات لازم در خصوص افزایش سرمایه در حال پیگیری است. با توجه به اینکه سهاداران مطالباتی ندارند چنانچه سود تقصیم نگردد افزایش سرمایه از محل انباشته خواهد بود.
پرسش و پاسخ:
در خصوص قیمت حمل تا چابهار عنوان شد هزینه هر تن ۱۰۰ هزار تومان میباشد.
علت فروش با نرخ ۷ دلار در صادرات با توجه به نرخهای بالای صادرات در آفریقای جنوبی و دیگر کشورها چیست؟ در این خصوص عنوان شد تقاضا برای سیمان از سایر کشورها وجود ندارد. سهامدار عنوان نمود شرکت باید به دنبال بازاریابی باشد و منتظر مشتری نماند.
در خصوص تعهدات ارزی شرکت عنوان شد این تعهدات به میزان ۳ میلیون یورو بوده و طبق مکاتبات با بانک مرکزی، اعلام شد این تعهد در توان شرکت نیست.
منبع درآمد ۳۰ درصدی درآمد غیر عملیاتی چیست؟ بخشی بابت سود سهام و بخش دیر سود سپرده میباشد، پرتفوی شرکت شامل سیمان اردبیل و سیمان خوزستان میباشد.
در خصوص تکلیف خط لوله گاز عنوان شد لوله کشی داخل کارخانه انجام شده است، خط انتقال کلنگ زنی شد و طبق گفته و قول مسئولین تا آخر سال ۱۳۹۸ انجام خواهد شد.
در انتها به ازای هر سهم ۱۴۰۰ ریال سود تقسیم شد، موسسه حسابرسی آزمودگان به عنوان بازرس قانونی و حسابرس شرکت و موسسه حسابرسی دیلمی پور و همکاران به عنوان بازرس علیالبدل انتخاب گردید، روزنامه کثیرالانتشار اطلاعات و حق حضور اعضای غیر موظف هیأت مدیره به ازای یک جلسه در ماه برابر با ۱۶.۰۰۰.۰۰۰ ریال بطور ناخالص و پاداش هیات مدیره نیز صفر ریال تعیین گردید.
زمانبندی پرداخت سود:
سود سهامداران زیر ۱% :
از تاریخ ۳۰/۰۷/۱۳۹۸ لغایت ۳۰/۰۹/۱۳۹۸ از طریق تکمیل فرم و ارسال به شرکت سیمان خاش.
سود سهامداران بالای ۱% و بالاتر:
از تاریخ ۰۱/۰۹/۱۳۹۸ لغایت ۱۷/۱۰/۱۳۹۸از طریق تکمیل فرم و ارسال به شرکت سیمان خاش.
مروری بر صنعت سیمان
یکی از نمودهای بارز توسعه یافتگی در هر کشور رشد اقتصادی ناشی از فعالیت صنایع مختلف است در این میان نقش صنایعی را که به نوعی شریانهای بنیادین جامعه صنعتی محسوب می شوند ، نباید از نظر دور داشت. صنعت سیمان به عنوان یکی از صنایع پایه ، نقش اساسی را در توسعه زیرساختهای اقتصادی –اجتماعی هر کشور به عهده دارد . این صنعت یکی از صنایع بسیار مهم، پرشتاب و تاثیر گذار در توسعه و رشد صنعتی هر کشور محسوب می شود؛ به طوری که امروزه به عنوان یکی از شاخص های توسعه صنعتی مورد توجه قرار می گیرد.
آخرین آمارها نشان می دهد که ایران در سال ۱۳۹۶ دارای ۷۵ کارخانه تولیدکننده سیمان است که با ظرفیت تولید ۸۵.۳ میلیون تن سیمان از نظر ظرفیت چهارمین رتبه در کشورهای جهان بعد از چین و هند و امریکا در اختیار دارد که این رقم در سال ۲۰۱۷ میلادی ، ایران با حدود ۵۶ میلیون تن تولید سیمان رتبه یازدهم جهانی را به خود اختصاص داده است.
در مجموع می توان گفت که طی ۴۵ سال سابقه صنعت سیمان قبل از انقلاب، از وارد کنندگان این صنعتدر جهان بودیم در حالی که بعد از انقلاب و طی سالهای اخیر این صنعت توانسته از ۱۰ تولید کننده برتر در جهان به حساب آید و جایگاه ایران را در سال ۹۵ به سومین تولید کننده آسیا و نخستین تولید کننده سیمان در خاورمیانه تبدیل نمود. همچنین از حدود ۷۵۰ میلیون تن سیمان تولید و مصرف شده در کشور از آغاز کار صنعت سیمان تا سالهای اخیر، ۹۲% آن در بعد از انقلاب بودکه مهمترین شاخص آن از حجم عظیم کارهای عمرانی و آبادانی کشور و نشانگر تلاش و کوشش صنعتگران کشورمان است. علیرغم روند رشد همیشگی صنعت سیمان در داخل و منطقه و جهان، متاسفانه در سالهای اخیر این صنعت مهم و استراتژیک به دلیل نداشتن تقاضا کمتر از ظرفیت اسمی تولید می کند و با موانع و چالشهایی در حوزه داخلی و منطقه ای و جهانی روبرو شده است که در حوزه داخلی رکود در ساخت و ساز، نوسان ارز و … و از سوی دیگر در حوزه خارجی از دست دادن بزرگترین بازار صادراتی سیمان به کشور عراق است که متاسفانه با این مشکل مواجه شده است.
شاید به همین دلایل هم باشد که کارشناسان و مسئولان ذی ربط باید با اتخاذ تدابیر لازم در جهت مدیریت وتدوین استراتژی و ارائه برنامه تامین، توزیع و تنظیم بازار داخلی سیمان در سطح ملی و منطقه ای و صادرات سیمان در راستای سیاست ها و برنامه های وزارت صنعت به منظور فراهم کردن اهداف کلان این بخش، ایجادطرح های توسعه ای و ظرفیت های جدید تولید متناسب با جایگاه صنعت سیمان کشور در منطقه و جهان دردوره های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت براساس مزیت های جغرافیایی تولید و الگوی تقاضای داخلی و خارجی بیش از پیش توجه نشان دهند.
سیمان و تعریف آن
سیمان از ترکیب مصالح آهکی، رس، سیلیس و اکسیدهای معدنی در دمای ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ درجه سانتیگراد ساخته می شود. سیمان فرآورد ه ای است شیمیایی که در نتیجه ترکیب با آب سفت می شود ومحصول حاصله، در مقابل رطوبت بادوام و مقاوم است. سیمان یکی از مصالح پرکاربرد در راهسازی،سدسازی و به طورکلی در ساخت و ساز است و در تمامی مراحل ساختمان نیز به عنوان ملات چسباننده از آن استفاده می شود.
انواع سیمان و کاربرد هایش
سیمان پرتلند نوع ۱ همان سیمان معمولی است. سیمان پرتلند تیپ ۲ تحت عنوان سیمان اصلاح شده نیزشناخته می شود. می توان از سیمان اصلاح شده در بتن ریزی های حجیم و بتن ریزی در هوای گرم بهره برد.
در حقیقت این نوع سیمان پرکاربردترین تیپ سیمان است چرا که در پی چینی، انواع دیوارچینی آجر-سفال- بلوک و…، کاشی کاری و بسیاری دیگر کاربرد فراوان دارد. همچنین از این نوع سیمان در ساخت قطعاتی مانند بلوک سیمانی، کپل، جدول و انواع تیر برق استفاده می شود.
سیمان پرتلند نوع ۳ تحت عناوین دیگری نظیر سیمان زودگیر یا سیمان سخت شونده نام برده شده است .
در مواقعی که کار بهره برداری باید زودتر از موعد انجام گیرد مورد استفاده بیشتری دارد. این سیمان درشرایط آب و هوایی سرد هم سریعاً به عمل آمده و تنها نکته ای که باید ضمن بهره وری از آن در نظر داشت،استفاده ا ز ضدیخ است. سیمان پرتلند نوع ۴ تحت عنوان سیمان کندگیر مشهور میباشد. این سیمان دردمای بالا ۴۰ درجه، در بتن ریزی های دارای سرعت کمتر و به صورت لایه لایه مورد استفاده قرار می گیرد.
سیمان پرتلند نوع ۵ با نام دیگر سیمان ضد سولفات شناخته شده است. بدین ترتیب، هنگامی که محیط سازه بتنی در معرض سولفاته شدید است از سیمان پرتلن د نوع ۵ بهره برده م یشود. سیمان گروت از آب،سیمان، ماسه و افزودنی های دیگر تشکیل شده است. برای پر کردن فضاهای خالی و ترکهای بزرگ و برای جلوگیری از لایه لایه شدن یا خرد شدن از گروتریزی استفاده می شود .گروتها از نظر ظاهری به شکل پودر می باشند که پس از اختلاط با آب، به صورت ملات سیال مورد استفاده قرار می گیرند، گروت بافر پرمصرف ترین نوع گروت می باشد. سیمان پرتلند سفید همانند سیمان پرتلند معمولی تهیه می شود با این تفاوت که در مواد اولیه آن اکسید آهن وجود ندارد به همین دلیل نباید از خاک رس استفاده کرد ولی در این صورت هزینه بالا می رود به همین دلیل از همان مواد اولیه استفاده کرده و به آن کلرور کالیم یا کلرور کلسیم اضافه می کنند که در کوره سیمان پزی با اکسید آهن ترکیب شده و کلرورآهن میدهد که گاز است و میپرد و رنگ سیمان سفید میشود. سیمان سفید نباید بیش از ۰٫۰۲درصد وزن اش اکسید آهن داشته باشد. سیمان به صورت پاکتی در پاکتهای۳۰، ۴۰ و ۵۰ کیلویی و به صورت فله عرضه می شود، قیمت سیمان پاکتی و فله ای بستگی به کارخانه تولیدکننده آن و مرغوبت آن دارد.
اهمیت
سیمان به عنوان یکی از مهمترین عناصر توسعه زیرساخت های اقتصادی محسوب می شود و بین فرآیند رشد اقتصادی و سرانه مصرف آن در هر کشور همبستگی وجود دارد. سیمان به دلیل کاربردهای فراوان و اهمیت تولید در بخش زیرساخت های توسعه ای هر کشور سرمایه بر بودن و قابلیت صادرات از مهمترین کالاهای توسعه ای محسوب می شود. ۱۰درصد کل سیمان تولیدی دنیا در منطقه خاورمیانه مصرف می شود که اهمیت اتراتژیک این ماده را در منطقه نشان می دهد.
وضعیت صنعت سیمان در ایران
ایران با تولید ۵۳ میلیون تن سیمان در سال ۲۰۱۸در رده یازدهم بزرگترین تولید کنندگان سیمان جهان قرار گرفت. کشور چین به عنوان بزرگترین تولید کننده سیمان در جهان بیش از نیمی از تولیدات سیمان جهان را به خود اختصاص داده است . بیش از ۸۰ درصد از کل تولیدات سیمان جهان فقط توسط ۱۳ کشور تولید می شود نمودار زیر رتبه بندی و میزان تولید بزرگترین تولیدکنندگان سمان دنیا را نشان می دهد.
میزان تولید سیمان ایران از سال ۲۰۱۳ به این سو همواره روندی نزولی داشته و از میزان ۷۲ میلیون تن در سال به ۵۳ میلیون تن در سال ۲۰۱۸ رسیده است. از طرفی تولید سیمان ترکیه به عنوان رقیب اصلی ایران در منطقه از میزان ۶۴ میلیون تن در سال ۲۰۱۲ به ۸۴ میلیون تن در سال ۲۰۱۸ رسیده که این کشور را به چهارمین تولید کننده بزرگ سیمان در جهان تبدیل کرده است.
زنجیره تامین سیمان
بخش اعظم تامین سیمان گاز مایع و طبیعی است.
مزیت های صنعت سیمان
صنعت سیمان جزو صنایعی در کشور به شمار می رود که سهم دو درصدی در تولید ناخالص داخلی دارد بطور عمده مزیت های این صنعت به شرح زیر است:
وابستگی کم به خارج ایران از نظر جغرافیایی توسط سلسه کوه های آهکی احاطه شده و به لحاظ معادن آهکی از توزیع و کثرت مناسبی در سطح کشور برخوردار است به عبارت دیگر مواد اولیه صنعت سیمان در کشور به وفور یافت می شود از بعد تکنولوژیکی هم حدود ۸۰% تجهیزات فنی و مهندسی و دانش مربوط به این صنعت در کشور موجود است و تاثیرپذیری کمتری از تحریم دارد.
مخارج سرمایه های صنعت: ساخت یک کارخانه تولید سیمان به لحاظ سرمایه گذاری کسب و کاری هزینه بر است و این موضوع به عنوان مانعی برای ورود رقبا ی جدید و کوچک به این صنعت عمل می کند. بطور کلی برای ایجاد یک کارخانه سیمان بسته به شرایط به سرمایه ۱۵۰ الی ۲۰۰ دلار به ازای هر تن تولید نیاز است به عنوان مثال راه اندازی یک کارخانه با ظرفیت یک میلیون تن در سال ۱۵۰ الی ۲۰۰ میلیون دلار سرمایه نیاز دارد این مقدار در کشورهایی مانند هند و چین به دلیل ارزانی نیروی کار بسیار کمتر و در حدود ۵۰ الی ۸۰ میلیون دلار است.
بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری
مناطق بسیاری در ایران وجود دارند که در طی سالیان گذشته عناصر متشکله آن اعم از تاسیسات روبنایی زیربنایی و خیابان ها دچار فرسودگی و ناکارآمدی شده و ساکنان ان از مشکلات متعدد اقتصادی اجتماعی فرهنگی و کالبدی رنج می برند. در شرایط کنونی چنانچه سیاست نوسازی بافت های فرسوده و بازآفرینی شهری به درستی اجرا شود، علاو ه بر جلوگیر ی از بروز بحران در صورت وقوع حوادث غیرمترقبه، میتواند موجب اشتغالزایی و افزایش تقاضای سیمان در بازا ر داخلی گرد د.
- توسعه بازارهای صادراتی: افزایش نر خ ارز و به تبع آن تفاضل قیمتی بالای سیمان ایران وسیمان تولیدی در کشورهای دیگر، نیاز بازار سور یه به سیمان جهت بازسازی زیرساخت های تخریب شده در اثر جنگ طولانی مدت، فرصت هایی برای صادرات این محصول پرکاربرد فراهم نموده است.
- افزایش قیمت سیمان: با توجه به افزایش هزینه انرژی و همچنین افزایش هزینه پرسنلی و مواداولیه، انجا م سرمایه گذار ی جدید در این بخش فاقد توجیه اقتصادی خواهد بود. د ر این وضعیت نه تنها کارخانجات توان بازسازی خود را نخواهند داشت، بلکه با مشکلاتی از قبیل پرداخت هزینه های آب، برق، گاز و تأمین قطعا ت روبرو خو اھند بود. با این اوصاف، افزایش قیمت سیمان در بهبود وضعیت درآمدی شرکت ها اثرگذار خواهد بود. همچنین با تو جه به افزایش نرخ دلار در کشور، افزایش نرخ سیمان، حمل و نقل سیمان را توجیه پذیر نموده و از این منظر نیز هم میتواند فرصت ارزشمندی د ر نظر گرفته شود.
- محصول جایگزین: جایگزینی سیمان و بتن با آسفالت، در ساخت بخشی از خیابا نها، معابر و جاده های کشو ر می تواند به عنوان فرصتی برای توسعه بازار فروش و به تبع آن افزایش میزان درآمدها تلقی گردد.
- ارزش جایگزینی و تجدید ارزیابی و دارایی ها: معافیت مالیاتی شرکتها در زمینه افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها میتواند فرصتی برای اصلاح ساختار سرمایه و نیز رشد قیمت سهام این شرکتها فراهم نماید.
چالش های اصلی صنعت سیمان
- صنعت سیمان در حدود ۴ درصد از کل گازهای گلخانه ای تولیدی جهان را به خود اختصاص داده واز این نظر جزو صنایع آلاینده محسوب میشود و تقریباً در کل جهان با مسائل و محدودیتهای قانونی و زیست محیطی مواجه است؛ به همین علت در اغلب کشورها تولید سیمان با رشد منفی همراه بوده و یا به طور کامل توسعه آن متوقف شده است.
- مشکلات مربوط به حمل ونقل جاده ای و هزینه بالای حمل ونقل ریلی
- شرایط دشوار فروش و مازاد عرضه بر تقاضا به دلیل رکود اقتصادی و کاهش شدید بودجه عمرانی درکشور
- افزایش بی رویه واحدهای تولید سیمان بدون عدم برآورد صحیح و منطقی از میزان ظرفیت و کشش مصرف سیمان
- رقابت ناسالم و منفی مانند اعمال تخفیفات نامتعارف ضمن ورود به بازارهای غیرمشترک و تآثیرمنفی بر فروش سایر کارخانجات سیمانی
- وابستگی شدید صادراتی به کشور عراق و به دنبال آن کاهش میزان صادرات به این کشور به دلیل مسائل امنیتی و افزایش عوارض گمرکی، همچنین بهره برداری از برخی طرح های توسعه ای و روندافزایش ظرفیت در کشور عراق
- خودکفا شدن برخی کشورهای مقصد صادراتی و همچنین حضور رقبای جدید در کشورهای هد ف
- ارز آوری نسبتاً کم در برخی از شرکت های صادراتی به دلیل مشکلات ناشی از تحریم های بین المللی جهت انتقال ارز
- عدم امکان برخورداری از تسهیلات بانکی مناسب در جهت رفع موانع تولید
- هزینه های بالای مالی ناشی از تسهیلات ارزی و شناسایی زیان های سنگین تسعیر ارز به دلیل نوسانات نرخ ارز
- عدم استفاده کامل از ظرفیت تولید و هزینه های جذب نشده در تولید
- کاهش شدید نقدینگی در شرکتهای سیمانی و مشکلات ناشی از آن
- کاهش شدید درآمدها و پیشی گرفتن هزینه ها که منجر به زیانده شدن تعداد زیادی از کارخانجات سیمان درکشور شده است.
- اجبار به توقف خطوط تولید جهت تعادل بازار عرضه و تقاضا و آثار و پیامدهای مالی، اجتماعی وانسانی آن
- اما صنعت سیمان در بازار سرمایه نیز نقش عمد ه ای ایفا کرده و با درج نماد ۳۷ شرکت در صنعت سیمان،گچ و آهک یکی از پرنمادترین صنایع بورسی را رقم زده است که در جدول زیر وضعیت سهام اینشرکت ها را بر اساس میزانEPS وP/E مشاهده می کنیم.
تحلیل آماری
طبق آمار انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان(۱۶/۲/ ۱۳۹۸) ۷۵کارخانه سیمان در سرار کشور وجوددرد و میزان سیمان تولیدی کشور در سال ۹۷، ۵۴.۵۲۱ میلیون تن بوده که نسبت به سال گذشته ۴/ ۰درصد کاهش یافته است. گزارش۵۵ وزارت صمت.
کشورهای هدف صادراتی سیمان ایران
میزان صادرات کل سیمان در سال ۹۷ ، ۳۸۲ میلیون دلار بوده است.
پنج کشور صادراتی ۲۰۱۸
صادارت سیمان سفید ایران طی سالهای ۱۳۹۰ الی ۱۳۹۵ به تفکیک کشور به هزار دلار
رتبه ایران در صادرات و واردات جهانی در سال ۲۰۱۶
عراق را می توان بزرگترین کشور وارد کننده سیمان ایرانی دانست که در سال ۱۳۹۵ بیش از ۳۶% از سیمان کشر با ارزشی بالغ بر ۱۵۸ میلیون دلار راهی این کشور همسایه شده است. پس از افعانستان کویت پاکستان و موزامبیک دیگر کشورهای واردکننده سیمان ایران به شمار می روند.
لازم به ذکر است که عراق برای حمایت از صنعت سیمان داخلی که ناشی از گاز صادراتی ارزان ایران است در سال ۲۰۱۹ واردات از ایران را قطع کرد که سوریه می تواند جایگزین ان شود.
بازیگران بازار سیمان ایران
مجموعه تامین اجتماعی و هلدینگ سیمانی فارس و خوزستان به طور مستقیم و غیر مستقیم تقریبا ۲۱% معادل ۱۶ میلیون تن از صنعت سیمان کشور می باشند.مجموعه بانک ملی سرمایه گذاری توسعه سیمان و سرمایه گذاری بانک ملی،) از مجموعه بنیاد ( شرکت گسترش صنایع معدنی کاوه پارس) اسپیندار و مجموعه غدیر به ترتیب تقریبا با ۸% ، ۶% ، ۴% و ۳% از دیگر هلدینگ های سیمانی فعل در کشور می باشد نقش اشخاص و شرکت های خصوصی نیز در توسعه و رشد این صتعت پررنگ می باش و حدود ۵۷ % تولید سیمان متعلق به انها است اما به دلیل فقدان اطلاعات شفاف دسته بندی آنها مقدور نیست.
اشتغال زایی
میزان اشتغال زایی سیمان سفید و خاکستری در سال ۹۵ ۲۶۷۰۵ نفر بده است که سهم ۳.۴۴ درصدی از استغال کل کارگروه های صنعتی را دارد.
ارزش افزوده صنعت سیمان
از نظر ارزش افزوده صنعت سیمان ۲.۷۸ درصد از کل ارزش افزوده کارگاه های صنعتی دارای ۱۰ نفر به بالا را به خود اختصاصا داده است. با توجه به نسبت حدودا ۱۱۴.۸ درصدی ارزش افزوده نهاده ها در این صنعت جز صنایع پربازده دسته بندی می شود.
ارزش افزوده صنعت سیمان در قیاس با کل صنعت (میلیون ریال(
سرمایه گذاری انجام شده
میان سرمایه گذاری انجام شده در رشته فعالیت صنایع کانی غیر فلزی اعم از بهره برداری ، ایجادی توسعه ای و تاسیس در سال ۱۳۹۷ طبق گزارش وزارت صمت ۲۱.۹۶۷.۳۴ میلیارد تومان بوده است و نسبت به سال قبل ۲۴.۵ درصد رشد را تجربه است . سرمایه گذاری خارجی در سال ۱۳۹۶ طبق طرح مصوب ۲۸.۵ میلیون دلار در استان تهران توسط شرکت کناف (تابعیت آلمانی) ایران بوده است.
آخرین افشای نماد
۱۳۹۹/۱۱/۱۵: پیش بینی سود هر سهم در سال مالی ۱۳۹۹: مبلغ ۷.۰۴۹ میلیون ریال
آخرین افشای نماد
۱۴۰۰/۰۱/۳۱: افزایش قیمت سیمان به شرح زیر
۱۴۰۰/۰۳/۰۱: افزایش قیمت سیمان پاکتی تیپ یک
۱۴۰۰/۰۳/۲۲: عطف به نامه شماره ۶۷۹۶۸ مورخه ۱۴۰۰/۰۳/۱۸ انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان سایر انواع سیمان فله نیز طبق نامه به شرح زیر افزایش یافته است:
[( قیمت مصوب هر تن سیمان فله) + ( حداکثر ۱۲ درصد قیمت مصوب بابت هزینه های فروش مستقیم) × ۱.۰۹ (ارزش افزوده)
[/private]